EURO 2012

Tíz dolog, amit érdemes tudnod a döntő előtt

Vasárnap a címvédő Spanyolország, illetve Olaszország játssza a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét, a két csapat eddig 26-szor találkozott egymással, melyeken 8 olasz, 7 spanyol siker mellett 11 döntetlen született.

Spanyolország történelmi tettre készül

1. Amennyiben Spanyolország nyer 1964 és 2008 után, akkor utoléri Németországot az Eb-győzelmek rangsorának élén harmadik végső diadalával.

2. Olaszország másodszor nyerheti meg a tornát az 1968-as, hazai rendezésű siker után.

3. Mindkét csapat egy-egy Eb-döntőt bukott el korábban: a spanyolok 1984-ben, az olaszok 2000-ben egyaránt a franciáktól kaptak ki.

4. A döntő még sosem dőlt el 11-esekkel, az elmúlt két Eb-döntőn pedig egyaránt 1-0-s eredmény született.

5. Ahogy az olaszok elődöntős ellenfele, Németország, úgy a Spanyolország sem győzte még le Olaszországot 90, vagy akár 120 perc alatt nagy tornán: eddigi hét találkozásukkor három olasz siker mellett négyszer döntetlen született. A spanyolok azonban egy ízben, éppen a négy évvel ezelőtti Eb negyeddöntőjében gól nélküli döntetlent követően - 11-esekkel felülmúlták az olaszokat.

6. A 2008-as Eb-döntőn pályára lépett spanyol játékosok közül 9 jelenleg is tagja a válogatottnak, ugyanakkor a legutóbbi torna álomcsapatába választott hat spanyolból, csak ketten maradtak a keretben: Carles Puyol és David Villa sérülés miatt hiányzik.

Balotelli lehet az Eb gólkirálya
7. Amennyiben az olaszoknál Mario Balotelli eredményes lesz a döntőben, akkor könnyen a torna egyedüli gólkirálya lehet, jelenleg három találattal holtversenyben áll az élen. A spanyoloknál három játékos, Fernando Torres, Cesc Fabregas és Xabi Alonso kétgólos.

8. Spanyolország 19 tétmérkőzés óta veretlen, legutóbb a 2010-es világbajnokság első csoporttalálkozóján Svájctól kapott ki. Azóta 17 győzelmet és 2 döntetlent könyvelt el a spanyol válogatott, ugyanakkor mindkét döntetlen a mostani Eb-n volt: az első az olaszok elleni első csoportmeccsen, a második a portugálok elleni elődöntőn, amelyet végül 11-esekkel nyert meg.

9. Ezen a 19 mérkőzésen Spanyolország mindössze 8 gólt kapott, ezen az Eb-n pedig mindössze egyet, éppen az olaszok elleni első csoportmeccs alkalmával, amely 1-1-re végződött.

10. Olaszország legutóbbi 19 Eb-mérkőzéséből mindössze kettőt vesztett el: 2000-ben a fináléban a franciáktól, 2008-ban a csoportkörben a hollandoktól kapott ki.

  • Spanyolország - Olaszország 2012-07-01 20:45:00

 

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!