Nemzetközi foci

Eto'ót adócsalással vádolják, magyar cég is érintett lehet

megosztom

Tetemes összegű, 3,5 millió eurós - részben egy magyar cégen keresztül elkövetett - adócsalással gyanúsítják a spanyol hatóságok Samuel Eto'o kameruni labdarúgót, az FC Barcelona korábbi, az Anzsi Mahacskala jelenlegi játékosát, aki viszont állítja, hogy a korábbi ügynöke, José María Mesalles által elkövetett csalás áldozata.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló hatóság közölte: a játékos 3 464 122 euróval tartozik az adóhatóságnak a 2006 és 2009 közötti időszakból. A sajtó birtokába került dokumentumok szerint nemcsak az FC Barcelonától, hanem a Puma sportszergyártótól befolyt jövedelmeiről is szó van. Ha bíróságra kerül az ügy, és bűnösnek találják négyrendbeli adócsalásban, akár ötévi szabadságvesztéssel és 21 milliós pénzbírsággal sújthatják a csatárt, egyelőre azonban nem emeltek vádat ellene.

Eto'o bukhatja akár az éves fizetését is...

A nyomozás szerint a játékos két - egy spanyol és egy magyar - cégen keresztül próbálta elkerülni a magasabb adó befizetését. A spanyol Bulte Empresarial SL és a magyar Tradesport and Marketing Kft. egyaránt spanyolok - José María Mesalles, illetve Jesús Lastre - vezetésével működött. A két cég révén Eto'o jövedelmei után nem a bevett 45 százalékos, hanem a magyar cég esetében csupán 10-19 százalékos, a spanyol társaság esetében pedig csak 30-35 százalékos adót fizetett. A vizsgálat szerint a labdarúgó a spanyol céget személyes kiadásainak - hiteleinek, luxusautói fenntartásának - lefaragására is felhasználta.

Eto'o a nyomozással kapcsolatban kiadott közleményében rámutatott: tavaly november 15-én keresetet nyújtott be egykori ügynöke, ügyvédje, vagyonkezelője és bizalmasa ellen. Mesalles 2003-tól dolgozott a labdarúgónak. A játékos szerint Mesalles és társai becsapták őt. Emlékeztetett arra, hogy ügynöke volt az, aki jogi, gazdasági és pénzügyeit intézte.

A kameruni játékos közölte, kész teljes mértékben együttműködni a hatóságokkal és minden segítséget megad az üggyel kapcsolatban. Mint fogalmazott, ő csak áldozat, akinek nevét most bűnüggyel hozták kapcsolatba.

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!

 

megosztom