NHL

Életreszóló szerződést kapott a liga arca és az idei playoff MVP

  • Molnár Dávid

Bár Sidney Crosby és Jonathan Quick mostani szerződése csak jövő nyáron jár le, a két játékos klubja, a Pittsburgh Penguins, illetve a Los Angeles Kings már most nyélbe ütötte velük azt az üzletet, mellyel mindketten a pályafutásuk végéig elkötelezték magukat a jelenlegi kenyéradójukhoz.

Annak ellenére, hogy Sidney Crosby a 2010-2011-es szezonban elszenvedett agyrázkódásnak köszönhetően csupán 22 meccsen léphetett pályára az elmúlt idényben, továbbra is őt tartják az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) arcának. Erről a Pittsburgh Penguins, Crosby csapata sem vélekedik másképp, és már egy évvel a szupersztár szerződésének lejárta előtt megállapodtak a kanadai csillaggal a maradásról.

"Ez egy nagyszerű nap a jégkorong számára, és elképesztően jó hír a Pittsburgh Penguinsnek és a drukkereinknek. Hálásak vagyunk Sidney Crosbynak mindazért, amit a franchise-ért tett 2005-ös érkezése óta, mind a pályán és azon kívül, és örülünk, hogy a pályafutása hátralévő idejében is Penguins mezt ölthet magára. Ő egy kitűnő játékos, és még annál is jobb ember, és emellett nagyszerűen képviseli a Penguinst és magát Pittsburghöt is" - nyilatkozták a társtulajdonosok, a pittsburghi legenda, Mario Lemieux, illetve Ron Burke.

A jelenleg érvényben lévő kollektív szerződés értelmében a hivatalos szerződést csak július 1-jén írhatják alá a felek, mellyel a kanadai fenomén további tizenkét évre kötelezi el magát a Pittsburghhöz összesen 104.4 millió dollárért (átlagfizetése így marad a mostani 8.7 millió), tehát valószínűleg az egész pályafutását Pingvin mezben fogja lejátszani. Crosby eddig 434 alapszakasz-meccsen 609 pontot termelt, és 2008-ban Stanley-kupa fináléig, 2009-ben pedig egészen kupagyőzelemig vezette csapatát.

A Los Angeles Kings sem késlekedett az idei playoff MVP, Jonathan Quick röghöz kötésével. Crosbyéhoz hasonló módon, a fiatal kapus szerződése is csak jövő nyáron jár le, de a friss kupagyőztes Királyok már most megállapodtak Quickkel. A szerződést hivatalosan ők is csak július 1-jével írhatják alá, melynek értelmében a 26 esztendős Conn Smythe győztes a következő idényen túl további tíz évig fogja erősíteni a kaliforniai együttest, átlagban évi 5.8 millió dollárért.