Atlétikai Eb

Deák Nagy Marcell ezüstérmet szerzett 400 méteren

  • MTI

Deák Nagy Marcell 400 méteren ezüstérmet szerzett a Helsinkiben zajló atlétikai Európa-bajnokság pénteki versenynapján. A számot a cseh Pavel Maslák nyerte.

Deák Nagy Marcell hatalmas bravúrt hajtott végre Helsinkiben

A junior világbajnoki ezüstérmes, Universiade-győztes gödöllői versenyző a hármas pályán futva hozta az Eb-n mutatott formáját, rendkívül egyenletes iramban haladt, az első kanyarban még nem is volt az élbolyban. A harmadik 100 méter után azonban már az elsők között fordult a célegyenesbe, az utolsó 80 méternél pedig látszott, hogy biztosan dobogós lesz. A cseh Pavel Maslákot nem tudta megfogni, de őt sem tudták megszorítani a többiek, 45.52 mp-es idei legjobbjával másodikként ért célba.

A tavaly az Universiade mellett a junior Eb-n is aranyérmes Deák Nagy Marcell mindössze 10 századdal maradt el saját országos csúcsától. A 20 éves atléta már a szerdai előfutamban is kiválón teljesített, majd csütörtökön futamgyőzelemmel folytatta, 45.68 mp-es eredménnyel biztosította a helyét a fináléban.

"Nagyon elfáradtam, kellett tíz perc, hogy magamhoz térjek" - nyilatkozta Deák Nagy Marcell, aki a finálé legfiatalabb futója volt.  Hozzátette: "Az első 200 méteren a cseh fiú belekezdett, tőle tartottam egyedül, de én tartottam magam a saját ritmusomhoz. A végén éreztem, hogy a többieket megverem. De előzetesen nem gondoltam arra, hogy dobogóra állhatok az Eb-n."

Dornbach Ildikó szakmai igazgató úgy vélekedett: az elődöntő után már látható volt, hogy Deák Nagy Marcell érmes lehet.

"Rendkívüli adottságai vannak erre a számra, nagyon könnyedén tud futni, és remekül osztja be az erejét. És van egy mestere, Benkő Ákos, aki ezeket nagyszerűen belesulykolja. Remekül meglovagolta az Eb-n a lehetőséget, hogy érmes lehet. Ilyen tudással az olimpián is elődöntőbe kerülhet" - mondta.

Atlétikai Eb
Férfi 400 m síkfutás
végeredmény
1. Pavel Maslák (cseh) 45.24
2. Deák Nagy Marcell (magyar)45.52
3. Yannick Fonsat (francia) 45.82
4. Donald Sanford (izraeli) 45.91
5. Richard Buck (brit) 45.92
6. Brian Gregan (ír) 46.04