Hegyikerékpár

A címvédő "ipari kémkedéssel" akar előnyhöz jutni

  • VNA
megosztom

A németek pénzt, energiát és némi kreativitást is csempésztek hegyikerékpárosaik felkészülésébe - várják is érte a sikert Londonban.

Különleges segítséget kaptak a német hegyikerékpárosok az olimpiai felkészüléshez. Bár a londoni mountain bike pályát idén áprilisban hivatalosan csak két napig próbálhatták ki a játékokra készülő kerekesek (azóta pedig hermetikusan elzárva tartják mindenki elől), a címvédő Sabine Spitz és társai mégis próbálgathatják a rájuk váró feladatokat. A két napos londoni edzéslehetőséget ugyanis az immáron negyven esztendős olimpiai bajnok is kihasználta, aki megpróbálta megfelelő módon memorizálni a pálya főbb pontjait. Elsősorban azért, hogy ezt követően a Bad Säckingenben található német edzőközpontban annak vonalvezetését és kulcsfontosságú pontjait felépíthessék a német szakemberek.  

Sabine Spitz és csapata nem sajnálta a pénzt és a szervezést a felkészüléshez - a munka gyümölcsét Londonban szeretné learatni a 40 éves német kerekes - Fotó: dpa

"Újfent egy érem a célom Londonból, hiszen még negyven évesen sem vagyok túl öreg ehhez a sportághoz" - nyilatkozta a Sport Bild című német lapnak Spitz, aki hálás a kisváros vezetőinek, akik közel 20.000 eurót (5,8 millió forint) invesztáltak abba, hogy felépítsék az olimpiai hegyikerékpáros pálya hasonmását. Az építéshez több helyi önkéntes is csatlakozott, nélkülük nehezen valósíthatták volna meg az 50 tonnányi sziklatörmelék mozgatását és a tereprendezési munkálatokat. A tettrekészség persze nem volt véletlen Bad Säckingen vezetőiben, hiszen Spitz a térség legismertebb és legsikeresebb sportolójának számít, a most kialakított közel négy kilométeres pályát pedig nem csak a londoni felkészülésre tudják majd használni a német kerekesek. Itt rendezik ugyanis például július 6-8. között a hatszáz versenyzőt és várhatóan tízezer nézőt (és nem kevés idegenforgalmi bevételt) vonzó német hegyikerékpáros bajnokságot is. A kisváros vezetői pedig nem titkolt szándékuk szerint a jövőben kerékpáros központot szeretnének kialakítani a mostan extra költségekkel kialakított pálya köré.

"A londoni pálya a legtechnikásabb, a legmegterhelőbb és a legnehezebb, amit valaha láttam. Négy olyan lejtős része is van a pályának, ahol szinte 45 fokos a dőlésszöge a terepnek, de ezt csak akkor látjuk be igazán, ha már elindultunk rajta lefelé. Fékezni itt nem szabad, mert a nagy esés után jön az ellenlejtő, ahol viszont kell a lendület. Van egy olyan rész is, ahol egy közel egy méter széles árkot kell átugratni, ami szintén balesetveszélyes. A pálya folyamatosan felfelé vagy lefelé vezet, így nem unatkozunk, ugyanakkor nincsenek hosszú, unalmas emelkedők rajta, ez a profil alapvetően fekszik nekem" - nyilatkozta Spitz, akinek hihetünk, hiszen a szakág legutóbbi három olimpiai szereplése alkalmával mindig ott volt a mezőnyben, Sydneyben a kilencedik, Athénban már bronzérmes volt, 2008-ban pedig győzött. 

"A pálya előnye lehet számomra az is, hogy mindenhol belátható, így kifejezetten jót tesz az én mentalitásomnak. Szeretem látni magam előtt az ellenfeleket, így extra motivációt tudok meríteni az üldözésükhöz. Ilyenkor szinte egy mágnest érzek a hátukon, ami rendre magához húz engem" - tette hozzá a kétszeres világbajnok Spitz, aki június végéig St. Moritzban magaslati edzőtáborozáson vesz részt, ezt követően pedig többnyire a Bad Säckingenben található pályán gyakorol majd a játékokra.

"Nagyon éles a verseny, így ha egy váltást elrontasz, vagy egy kanyarban rosszul fordulsz, akár az egész versenyed is elúszhat" - nyilatkozta a német versenyző, aki a kanadai világbajnok (2011) Catharine Pendrelt, a francia Julie Bresset-et és a pekingi ezüstérmes lengyel Maja Wloszczowskát tartja legfőbb riválisának. A közelmúltban kialakított hazai tesztpálya hatalmas előny lehet a német hegyikerékpárosoknak, hiszen a londoni olimpiai pályát már csak négy nappal a hivatalos verseny (augusztus 11.) előtt vehetik birtokukba edzés céljából a versenyzők. 

A londoni női hegyikerékpáros mezőnyben lesz magyar induló is, méghozzá Benkó Barbara személyében, a férfiaknál pedig a korábban a hatharom.com stábja által is meglátogatott, az olimpiára speciális hidegkamrában készülő Parti Andrásért szurkolhatunk.

megosztom