Válogatás

Panenkától Pirlóig, ők a legtrükkösebb végrehajtók - videók

megosztom

A lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság egyenes kiesés szakaszában már két ízben is a tizenegyesek döntöttek a továbbjutó kilétéről. Vasárnap Olaszorország Angliát, szerdán pedig Spanyolország Portugáliát ejtette ki a szétlövésben.

A mögöttünk álló héten Andrea Pirlo és Sergio Ramos Antonín Panenka 1976-os Eb-döntőben bemutatott technikáját kopírozta le, ennek apropójából pedig készítettünk egy válogatást a 'legfifikásabb' büntetőfajtákról.

A büntetőrúgások lélektanát már sokan sokféleképpen próbálták értelmezni és megfejteni, de a legtöbb szakvezető és játékos mind a mai napig 'lutrizásnak' nevezi ezt a műfajt.

A történelem során számos ütközet dőlt már el büntetőpárbaj során, világbajnoki és Európa-bajnoki döntők, Bajnokok Ligája-finálék sorsa végződött ily módon. A drámai pillanatokban megmutatkozik, hogy kik az igazi klasszisok, hiszen az elképesztő nyomást nem mindenki bírja fejben elviselni. Akadnak azonban olyan játékosok, akiket inspirál a forró helyzet és a kiélezett szituációban olyat tesznek, amely nagyon sokáig fennmarad(hat) az utókor számára.

Rik Coppens - "passzolós büntetője"

Henri François Coppens a belga futball egyik korszakos alakja volt, a második világháború után több mint 500 első osztályú bajnokin lépett pályára. Az ő nevéhez fűződik az egyik legtrükkösebb tizenegyes, amit valaha értékesítettek, ráadásul 1957-ben egy teljesen új 'dolgot' adott a nagyvilágnak.

Közel négy évtizeddel később az Arsenal francia duója is kipróbálta a Coppens-féle módszert, de Robert Pires és Thierry Henry elbaltázta a kísérletet.

 

A Panenka-féle büntető

A csehszlovák válogatott ásza az 1976-os Eb döntőjének szétlövésében az NSZK kapusát, egy bizonyos Sepp Meiert vert át addig soha nem látott módon. A lövés azóta kultikussá vált, az utókor játékosai közül többen is 'eladták' a trükköt.

Pirlo a Joe Hartnak törte le a szarvát a vasárnapi negyeddöntőbenPirlo mellett egy másik olasz, Francesco Totti számít az utóbbi évtizedekben a legnagyobb Panenka-rajongónak, de a Roma élő ikonja több alkalommal is felsült a trükkös lövéssel. Íme az egyik alkalom:

Egyéb őrült ötletek

A továbbiakban próbáltunk összeválogatni néhány olyan értékesített tizenegyest, aminek elvégzése javában eltér a megszokottól.

A finn játékos, Joonas Jokinen (FC Baar) módszere inkább csak a látványra hajaz, de arra nagyon...

Awana Diab (UAE) - Az arab fiatalember olyan megoldást választott, amellyel az ellenfél kapusának önbizalmát szó szerint a földbe lehet rombolni. Persze 5:2-es vezetésnél sok mindent megenged magának az ember. Kár, hogy többé már nem élvezhetjük az egyesült arab emírségekbeli játékos trükkjeit, mivel tavaly autóbalesetben elhunyt...

Ezequiel Calvente a spanyol U19-es válogatott színeiben 2010 nyarán Olaszország ellen talált be büntetőből. A teljesen ütemtelenül elvégzett tizenegyest többen is megcsinálták, a második videón egy izlandi bajnokin Alexander Magnusson talált be ugyanezzel a 'módszerrel'.

megosztom