Férfi kézilabda

Megértem a szurkolókat, de ezt a lépést meg kellett hoznom - Marko Vujin

Az MKB Veszprém szerb átlövője a következő idénytől a németek Bajnokok Ligája-győztes csapatánál, a THW Kielnél kézilabdázik tovább. A 2003 óta Magyarországon pallérozódó klasszis a királynék városában lett világszerte elismert játékos, ezért - mint mondja - a veszprémi közeget, a magyar barátokat soha nem fogja elfelejteni.

A palánkai születésű Marko Vujin 18 éves korában került a Dunaferr férfi csapatához, ahol többek között Császár Gáborral és Nagy Kornéllal játszott együtt. Három év dunaújvárosi légióskodás után 2006-ben szerződtette őt az MKB Veszprém együttese, amelynek színeiben egy KEK-győzelem mellett öt magyar bajnoki aranyat és Bajnokok Ligája gólkirályi címet is szerzett.

Vujin a veszprémi publikum kedvence volt, fanatizmusával na és persze góljaival rendre tűzbe hozta a lelátón ülőket

Vujint elsősorban kivételes csuklója tette klasszissá, félelmetes bal keze ha elsül, a kapusok általában csak a hátuk mögött találkoznak a labdával. Habár óriási közönség kedvencnek számított a Veszprém csapatában, borítékolható volt, hogy előbb-utóbb elviszi őt valamelyik európai sztárcsapat.

A német THW Kiel alakulata két évvel ezelőtt előszerződést is kötött a játékossal, aki a 2012/2013-as idénytől már a zebrák csapatát erősíti.

A Bajnokok Ligája-győztes gárdában világsztárok sora lesz majd Vujin csapattársa, de a szerb válogatottal Európa-bajnoki ezüstérmet szerző átlövő nem aggódik a beilleszkedés miatt.

"Ettől abszolút nem félek. Beszéltem sokat az edzővel is és a játékostársakkal is, és mindenki megnyugtatott, hogy ezzel nem lesz gond. Különben is, ha egy sportolóban félelem van az nem jó dolog, az visszaveti a teljesítményét, az azt jelenti, hogy nincs önbizalma. Nekem általában az ellenkezőjét szokták mondani" - beszélt az új kihívásokról Vujin az mkbveszprem.eu-nak adott 'búcsúnyilatkozatában'.

Habár Vujin a veszprémi publikum egyik legnagyobb kedvencének számított, mikor kiderült, hogy eligazol Magyarországról sokan a "szájukra" vették döntése miatt. "Szerintem nincs olyan játékos, aki egész életében egy klubnál játszik. Ha valaki el akar menni, és el is megy, akkor általában haragszanak rá az emberek. De én nem erre gondoltam. Ha bármelyik másik csapat hív – például a Hamburg, vagy a Löwen - akkor biztosan nem írok alá. De én profi sportoló vagyok, és mindenki tudja mit jelent a kézilabda világában a THW Kiel neve. Nekem ez előrelépés. Abszolút megértem a szurkolók véleményét, de ezt a lépést magam miatt meg kellett tennem. Az is nagyon fontos, hogy az edzőm, a klubvezetők, a társaim nem neheztelnek ezért rám." - mesélt döntésének hátteréről a szerb. "Nagyon gyorsan elment ez a hat év. Sok minden jó történt velem itt Veszprémben. Kicsit olyan érzésem van, mintha 2006 tegnap lett volna. Nagyon sok szép emlék maradt bennem, hiszen az MKB Veszprémnek köszönhetem mindazt, hogy tudtam fejlődni, hogy válogatott játékos lettem, hogy a THW Kiel csapatába tudtam igazolni."

A német sztárgárda a mögöttünk álló szezonban mindent megnyert ami megnyerhetett, 'behúzta' a Bundesligát, a német kupát és a Bajnokok Ligáját is. A kieliek szakvezetője, Alfred Gislason régóta figyelemmel kíséri Vujin karrierjét, korábban még a Gummersbach edzőjeként kis híján meg is szerezte az átlövőt, ráadásul segítségére válhat az is, hogy válogatottbeli csapattársa, Momir Ilics (a képen) kulcsembere a Kiel gárdájának. A szerb válogatott kapitánya a Bajnokok Ligája hivatalos honlapjának nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy Vujin érkezésével tovább erősödött a csapat, noha arról a posztról távozott a Köbenhavn-hoz aláíró svéd Kim Andersson.

"Senki ne gondolja, hogy jövőre majd megismételjük a mostani teljesítményünket. Ugyanakkor négy új játékosunk is érkezik, beleértve honfitársamat Marko Vujint. Vujinnak eltarthat néhány hónapig, amíg sikeresen alkalmazkodik a Kiel játékstílusához, de ha ez sikerül neki hatalmas erősítést jelenthet a számunkra. Anderssonnak kiváló szezonja volt, de biztos vagyok benne, hogy Vujin megfelelően pótolja majd őt". - mondta Ilics.