Atlétikai Eb

Kürthy döntős súlylökésben, Deák Nagy elődöntős 400-on - szerdai összefoglaló

  • MTI

Kürthy Lajos a súlylökők között döntőbe, míg Deák Nagy Marcell férfi 400 méteren az elődöntőbe jutott szerdán, a Helsinkiben zajló atlétikai Európa-bajnokság nyitónapján, melyen a másik öt magyar érdekelt búcsúzott.

Kürthy harmadikra elért 19,48 méteres eredményével a 12. lett a reggeli selejtezőben, és így éppen befért a pénteki finálé mezőnyébe.

A férfi 400 előfutamában a junior Európa-bajnok, Universiade-győztes, magyar csúcstartó Deák Nagy szép futással, a biztos továbbjutást jelentő harmadik helyen ért célba futamában, melyben végül az első brit Luke Lennon-Ford kizárása után a második lett. A gödöllői atléta 46.19 mp-es idejével, mely kevéssel marad csak el idei legjobbjától (45.93 mp), összesítésben a hetedik legjobb eredményt érte el.

A szerdai nap többi magyarja már nem teljesített ilyen jól: a 400 gátas Koroknai Tibornak (53.22 mp) és a 800-as Szemeti Péternek (1:49.13 p) sem volt esélye előfutamából továbbjutni, a gerelyhajító Juhász Vandának (53,65 m) és Nagy Xéniának (51,63 m), illetve a magasugró Harsányi Olivérnek (2,10 m) pedig a selejtező jelentette a végállomást.

Az Eb első aranyérmét a britek világbajnoka, Mohamed Farah szerezte meg, miután könnyedén védte meg címét férfi 5000 méteren.

Csütörtökön az elődöntőben érdekelt Deák nagy Marcellen kívül még három magyar szerepel majd Helsinkiben: a súlylökő Márton Anita, valamint a kalapácsvető Pars Krisztián és Németh Kristóf egyaránt a selejtezőben lesz érdekelt.