Wimbledon

Visszaszorítanák a nyögést a teniszpályákon

Az utóbbi néhány hét nem is alakulhatott volna jobban Marija Sarapova számára. Az orosz teniszezőnő megnyerte a Roland Garros egyéni versenyét, s ezzel a világranglista-elsőséget is megszerezte. Wimbledoni elsőkörös meccsén aztán hétfőn továbbjutott az oroszból ausztrállá lett Rodionova ellen, itt azonban már nem aratott osztatlan sikert.

A mozdulat maradhat, Sarapovának és társainak azonban a hangjukból lehet, hogy vissza kell venniük.

Ütései közben elhangzott nyögéseit túl hangosnak minősítették az illetékesek, melynek következményei lehetnek. A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF), és a profi női teniszezők érdekképviselete (WTA) ugyanis közösen elhatározta, hogy megpróbálják kiiktatni ezeket az elemeket a játékból.

Ahogy Stacey Allaster, a WTA vezérigazgatója fogalmazott: "Itt az ideje, hogy a túlzott nyögést visszaszorítsuk, mert az rossz hatással lehet a feltörekvő generációra."

Ehhez azonban még konkrét jogszabályokat kell alkotni, és a technikai hátterét is tisztázni kell. A WTA egy olyan készüléket szeretne bevezetni, amely összeköthető a főbíró székével, vagy akár hordozható, s érzékeli, ha a játékosok túl hangosan viselik magukat játék közben.

Sarapova Wimbledonban 2011-ben: