Kajak-kenu

Vereckeiék többmilliós fogadást ajánlanak a londoni szereplésért

  • MTI
megosztom

Sík Márton, Vereckei Ákos, Bozsik Gábor és Boros Gergely elkeseredetten fogadta Storcz Botond szövetségi kapitány keddi döntését, miszerint a zágrábi Európa-bajnokságon ötödik helyezést elért Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású 1000 m-es kajaknégyes indulását javasolja a londoni olimpián.

Az ebben a számban kétszeres ötkarikás aranyérmes Vereckei és társai egy újabb válogató kiírását kérik a szakembertől és a szövetségtől.

"Szeretnénk, ha a lehető legkésőbbi időpontban, azaz az olimpiához a legközelebb összemérhetnénk a tudásunkat Tóthék egységével" - nyilatkozott az MTI-nek Sík Márton. - "És teszünk egy kijelentést is: ha kijutunk Londonba, vállaljuk, hogy az első hat között végzünk. Amennyiben ez nem sikerül, és mondjuk csak a 7-8. helyen végzünk, az állami jutalmunkat, plusz fejenként egymillió forintot befizetünk a szövetség kasszájába."

Sík elmondása szerint a négy kajakos már a két héttel ezelőtti négyes válogató előtt kérte, hogy elindulhasson a versenyen, de mivel Boros és Bozsik csak nyolcadik lett korábban párosban, ők nem szállhattak vízre azon a futamon.

"Idén két versenyt nyertem 200 méter párosban, amely szintén olimpiai szám, csak éppen nem élvez prioritást. Ennek ellenére úgy tűnik, mégis itthon maradok és nem mehetek Londonba" - jegyezte meg Sík Márton, aki négy éve, Pekingben vezérevezőse volt az ötödik helyen végzett magyar férfi négyesnek.

Magyarország a lehetséges nyolcból hét kvótát gyűjtött férfi kajakban, s a szövetségi kapitány döntése értelmében - az eredményességet szem előtt tartva - csak K-2 és K-4 1000 m-en, valamint K-1 200 m-en indít majd hajót ebben a szakágban a játékokon. K-1 1000 méteren, s K-2 200-on nem.

Az ősszel elfogadott válogatási elvek szerint a négyes válogatót megnyert egységnek az automatikus kvalifikációhoz a dobogón kellett volna végeznie a múlt heti kontinensviadalon. Storcz Botond ugyanakkor úgy határozott, hogy az ötödik hely ellenére sem változtat az egység összetételén, s ez a csapat utazhat a brit fővárosba.

"Sem a szegedi válogatóversenyeken, sem az Eb-n nem láttam ugyanis olyan férfi kajakost, akinek a teljesítménye hiányozna a négyesből" - indokolta döntését a Magyar Kajak-Kenu Szövetség keddi közleményében a szakember, aki három olimpiai bajnoki címéből kettőt ebben a számban szerzett.

Fotó forrása: delmagyar.hu

megosztom