London 2012

Szávay és Babos indul az olimpián

A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) közzétette az olimpiai indulók névsorát, melyben két magyar nevet találunk. Szávay Ágnes egyesben, illetve Babos Tímeával párosban indul Londonban, de szinte biztos, hogy a különböző visszalépések miatt Babos egyéniben is ott lesz az ötkarikás főtáblán.

Egyéniben Szávay Ágnes védett rangsorral ott lehet élete második olimpiáján is. Babos Tímea egyelőre várakozik, de a hazai szövetség információi szerint a 19 éves játékos helyzete sem reménytelen, nagyon valószínű, hogy ő is felkerül az egyes főtáblára az ötkarikás játékokon.

Marosi Katalin és Arn Gréta is pályázott az olimpiai szereplésre, de egyikük sem kapott szabadkártyát.

Szávay, aki betegségei és sérülései miatt úgynevezett védett ranglistás helyezéssel rendelkezik, a napokban már megkezdte az edzéseket. Sérülése előtt a 39. volt a világranglistán. A 23 éves játékos tíz hónapot hagyott ki, majd április végén, idei első viadalán, a stuttgarti torna selejtezőjében kikapott, és azóta nem versenyzett.

Az olimpiai tenisztornát július 28. és augusztus 5. között rendezik az All England Clubban, Wimbledonban, negyvenöt ország versenyzőinek részvételével. A pekingi bajnokok közül Rafael Nadal (férfi egyes), Roger Federer és Stanislas Wawrinka (férfi páros), illetve a Williams nővérek (női páros) megvédhetik címüket, az orosz Jelena Gyementyjeva (női egyes) azóta visszavonult.

A londoni lesz minden idők legerősebb ötkarikás tornája, mind a férfiaknál, mind a nőknél a világranglista első 20 helyezettje közül 19-19-en indulnak. Mindkét nemnél 64-es a főtábla, a férfiaknál 56-an világranglistás, nyolcan ITF-helyezésük miatt kaptak meghívást. A nőknél a WTA-rangsoron kívül hatan az ITF-helyezés alapján indulnak, ketten pedig szabadkártyát kapnak.

A vegyes páros 1924 óta először szerepel az olimpia programján. A 16 páros mindkét tagjának egyéniben vagy párosban szerepelni kell Londonban, július 31-ig kell kijelölni őket az egyes nemzeti olimpiai bizottságoknak.