Úszás

Lochte legyőzte Phelpset, ők lesznek a mieink ellenfelei Londonban

  • MTI

A papírformának megfelelően a címvédő Michael Phelps, valamint Ryan Lochte harcolta ki 400 m vegyesen a két olimpiai indulást érő helyet az amerikai úszók Omahában zajló válogatóversenyén.

A két világklasszis különcsatáját ezúttal Lochte nyerte, aki 4:07.06 perces idővel ért célba, míg Phelps 4:07.89-et úszott.

Phelps még - az előzetesen tervezett további hat helyett - négy egyéni számban, valamint három váltóban is érdekelt a nebraskai viadalon. Szereplése a hosszabb távú vegyesen - amely az ötkarikás ezüstérmes Cseh László egyik fő száma is - eddig azért tűnt kérdőjelesnek, mert korábban azt közölte: 400-on, mivel túlságosan is sok energiáját emészti fel, többé már nem indul világversenyen, így a londoni játékokon sem.

Ryan Lochte és Michael Phelps az amerikai olimpia válogatóversenyen 2012-ben.

A 26 éves Phelps a 400 mellett 200 m vegyesen, továbbá 200 m gyorson, 100 és 200 m pillangón is indul az omahai eseményen.

A tavalyi világbajnokságon Phelpst 200 vegyesen és 200 gyorson is legyőző, összesen öt aranyat szerző Lochte még legnagyobb riválisánál is megerőltetőbb programot állított össze magának a mostani hétre, ugyanis a három váltó mellett összesen tíz egyéni számban indul.

A sokszoros világcsúcstartó, 14-szeres olimpiai és 26-szoros világbajnoki aranyérmes Phelps a 2008-as pekingi olimpián - különleges világrekordként - nyolc aranyat gyűjtött be, ötöt egyéniben és hármat váltóban. Előtte, 2004-ben Athénban hatszor állhatott fel az olimpiai dobogó tetejére, s emellett van még két bronza is a görög fővárosban rendezett ötkarikás játékokról, összesen tehát 16 éremnél tart. Ha Londonban három medált szerez, minden idők abszolút legeredményesebb éremhalmozójává válik. E lajstromban az élen jelenleg a szovjet tornásznő, az 1956 és 1964 között - kilenc arannyal, öt ezüsttel és négy bronzzal - 18 olimpiai éremig jutott Larisza Latinyina áll.