Közlemény

A Vasas szurkolói elhatárolódnak a melegek sportversenyétől

A 101 éves Vasas SC szurkolói nyílt levélben tiltakoznak a Fáy utcai és Folyondár utcai sportlétesítményekben megrendezendő EuroGames 2012 elnevezésű esemény ellen, amely az európai leszbikus, meleg, biszexuális, illetve transznemű sportközösség legnagyobb éves sportversenye.

Szerdától vasárnapig Budapesten, az idén 101 esztendős Vasas SC sportlétesítményeiben kerül megrendezésre a 14. EuroGames, az európai leszbikus, meleg, biszexuális, illetve transznemű sportközösség legnagyobb éves sportversenye, amire 18 sportágban 3800 sportolót, 2200 szurkolót és további mintegy 4000 látogatót várnak Európából és a kontinensen túlról. Az eseményt a Friss Gondolat Egyesület (FRIGO) szervezi, amely a rendezvény céljaként az egészséges életmód fontosságára történő figyelemfelhívást és az esélyegyenlőségért küzdők támogatását jelölte meg. A Fáy utcai és a Folyondár utcai létesítményekben rendezendő eseménytől az angyalföldi klub szurkolói mellett Tarlós István, Budapest főpolgármestere is elhatárolódott.

A Vasas SC Folyondár utcai sportcsarnoka

A Vasas-szurkolók Markovits Lászlónak, a Vasas SC elnökének címzett nyílt levele az alábbiakban olvasható:

Tisztelt Markovits László!

A Vasas szurkolók egy csoportjának nevében azzal a kéréssel fordulunk Önhöz és a Vasas SC vezetőihez, hogy vizsgálják felül a megkötött szerződéseket és akadályozzák meg, hogy a Fáy utcai és a Folyondár utcai létesítményben június 27. és július 1. között az Atlasz-FRIGO által Budapestre szervezett 2012. évi rendezvényt – a 14. EuroGames-t megrendezhessék.
Nekünk szurkolóknak nem feladatunk, hogy mások felett ítélkezzünk, mert a szexualitás mindenkinek a magánügye, de véleményünk szerint ez egy provokatív rendezvény. Olyan esemény, ahol a korábban börtönnel büntethető homoszexuális életvitelű emberek, különböző jogokra hivatkozva, kisebbségként, a nagy többségben lévő egészséges embereket provokálják.

Sajnos a helyszín biztosításával a Vasas SC a nevét adja a rendezvényhez, amihez a 101 éves klub volt és jelenlegi sportolóit, valamint szurkolóit kapcsolják.

Egy olyan rendezvényhez, amit még Tarlós István, Budapest főpolgármestere sem támogat. Mint írja: „Természetesen tudomásul veszem, hogy vannak a szervezőcsoport által képviselt életformával azonosan gondolkodó és érző embertársaink. Tiszteletben tartom jogaikat, ugyanakkor a szervezet munkájába beavatkozni nem óhajtok. A magam részéről azonban főpolgármesterként és magánemberként a képviselt életformától és a rendezvénytől egyaránt elhatárolódom, így azt támogatni sem tudom."

Hozzá csatlakozva mi is tiltakozunk a rendezvény ellen, főleg úgy, hogy ehhez a Vasas név is kapcsolható, hisz ennek következtében a sportolókon kívül, minket szurkolókat tesznek ki a megaláztatás és a gúny tárgyává, ki tudja mennyi időre. Nem értjük, hogy mit lehet azoknak a gyerekeknek és szüleiknek mondani a későbbiekben, akik nap mint nap ezekben a létesítményekben sportolnak.

Miközben látjuk, hogy a vezetés nagy erőfeszítéseket tesz, hogy a Vasas egy szerethető, családbarát egyesület képét mutassa kifelé az „Első a család” szlogennel, akkor ebbe a törekvésbe vajon hogyan illeszkedik ez a rendezvény?

Minden vezető biztos abban, hogy az a bevétel, amit rövid távon hoz ez a rendezvény, az hosszabb távon nem árt többet szeretett csapatunknak ?

Kérjük térjenek jobb belátásra, és ebben a nehéz helyzetben ne nehezítsék még sokkal jobban a sportolók, a szakosztályok és a szurkolók életét egy ilyen felelőtlen döntéssel!

Tisztelettel,

A Vasas hűséges szurkolóinak egy csoportja, akik maximálisan elhatárolódnak ettől a rendezvénytől.