Mi lett velük?

12 éve nagyot alkottak, azóta szétszóródtak - II. rész

  • Bodnár Gergő

Az idei évet megelőzően az olasz labdarúgó válogatott legutóbb a 2000-es Európa-bajnokságon jutott el legalább az elődöntőig. A Dino Zoff vezette csapat a holland-belga közös rendezésű Eb-n egy igen emlékezetes döntőt játszhatott Franciaországgal, melyet aranygóllal veszített el. A 12 évvel ezelőtti csapatból még kilencen aktívak, igaz senki nem szerepel Cesare Prandelli mostani keretében. Nézzük, mi lett a 2000-es tornán ezüstérmet szerző csapat tagjaival! Sorozatunk második részében Dino Zoff szövetségi kapitány mellett a középpályásokkal és a csatárokkal foglalkozunk.

A török elleni első csoportmeccsen az olaszok a Conte-Albertini-Totti-Fiore középpályássorral kezdtek. Ebből a négyesből mindössze 1 játékos (a torna idején csatárként is használt) Francesco Totti aktív.

A Roma együttesében 16 évesen, 1993 márciusában bemutatkozó Totti jövőre a 21. idényét kezdi el a fővárosi együttes mezében, ami mondani sem kell hatalmas dolog. Totti legutóbbi idénye nem sikerült rosszul, 27 bajnokin 8 gólt szerzett.

Antonio Contét sem nagyon kell bemutatni az olasz focit szeretőknek, hisz az egykori Juve-középpályás idén bajnoki címig vezette a torinói csapatot. A Juventus előtt a leccei születésű Conte (az Arezzo és az Atalanta mellett) a Bari és a Siena együttesénél is edzősködött, utóbbi két csapatot feljutatta a Serie A-ba.

A Milan egykori remek középpályása Demetrio Albertini jelenleg az Olasz Labdarúgó Szövetség alelnöke, Stefano Fiore pedig szülővárosában a Cosenza csapatánál dolgozik mint technikai vezető.

Az olasz labdarúgó válogatott tagjai az Európa-bajnokságon 2000-ben.

Az első csoportmérkőzését Zoff együttese Filippo Inzaghi büntetőjének köszönhetően nyerte meg. A 38 éves támadó a 2000-es Eb keretbe még Juventus-játékosként került be egy remekül sikerült szezon után. A Serie A-ban 15 gólig jutó csatár a holland-belga közös rendezésű torna első két meccsén kezdő volt, és összesen két gólt szerzett. Inzaghi a legutóbbi idényben mindössze 7 találkozón kapott szerepet a Milan csapatában, így nem csoda, hogy bejelentette távozását. A visszavonulás gondolatával is foglalkozó csatár még nem döntötte el, hol folytatja a pályafutását.
Luigi Di Biagio is rendszeresen szerepelt a 12 évvel ezelőtti Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett válogatottban, a hollandok elleni elődöntőben például első rúgóként értékesítette a büntetőjét. Di Biagio 2007-ben az Ascoli csapatából vonult vissza, jelenleg az U20-as válogatottat vezeti.

A 2005-ig tartó pályafutása során védőként és védekező középpályásként is használható Angelo Di Livio Rómában működtet egy focisulit, Massimo Ambrosini pedig még mindig játszik. Az előző idényben Ambrosini 18 bajnokin 1 gólt lőtt az ezüstérmes Milanban.

Inzaghi mellett csatárként akkori klubtársa, Alessandro Del Piero is ott volt a válogatottban. A Juventus kiválósága - aki a 2000-es torna idején még csak 25 éves volt - mint tudjuk elhagyja  a bajnokcsapatot. Új állomáshelyéről egyelőre keveset tudni, az olasz sajtóban naponta jelennek meg a különböző kérők nevei. Del Piero egyelőre nem döntötte el, hol folytatja. Egy biztos, nem ott ahol 1993 és 2012 között szerepelt. A 2000-es szezonban egyébként Del Piero 34 bajnokin 9 gólt lőtt a Lazio mögött ezüstérmet szerző Juventusban. Zoffnál így sem volt stabil kezdő.

A franciák elleni fináléban gólt szerző Marco Delvecchio manapság a Sky Sport televíziós csatorna szakértője, egykori római klubtársa, Vincenzo Montella pedig a Fiorentina edzője. Montella nemrég kötelezte el magát a firenzei együtteshez, azok után, hogy a legutóbbi évadban 11. helyen zárt a Cataniával.

A 2000-ben a második helyen záró csapat szakvezetője a legendás kapus, Dino Zoff volt. A ’82-es Vb-n játékosként aranyérmet szerző Zoff az 1998-as világbajnokság után vette át Cesare Maldinitől az olasz válogatott irányítását. Két év után, vagyis az Eb-t követően elköszönt a nemzeti csapattól, és 2001-ben-kezdetben alelnökként, majd később edzőként a Laziónál dolgozott. Zoff legutóbb 7 évvel ezelőtt vállalt munkát, a 2005-ös szezonban a Fiorentinát irányította.

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!