Úszás

Phelps 400 vegyesen is megpróbálja a válogatót

  • MTI

Michael Phelps megerősítette, hogy 400 m vegyesen is elindul az Egyesült Államok úszóinak e héten zajló olimpiai válogató versenyén, Omahában.

A jelen első számú férfiúszója vasárnap nyilatkozott erről, miután hét egyéni számban is nevezett a nebraskai viadalra. Szereplése a hosszabb távú vegyesen - amely az ötkarikás ezüstérmes Cseh László egyik fő száma is - eddig azért tűnt kérdőjelesnek az amerikainál, mert korábban azt közölte: 400-on, mivel túlságosan is sok energiáját emészti fel, többé már nem indul világversenyen, így a londoni játékokon sem.

A 26 éves Phelps a 400 mellett 200 m vegyesen, továbbá 100 és 200 m gyorson, 100 és 200 m pillangón, s 200 m háton is bejelentkezett az omahai eseményre, így ha végigússza a teljes programot és tökéletes mérleggel zár, vagyis megszerzi az első két hely egyikét, elvben akár hét egyéni számban és három váltóban is versenyezhet majd Londonban.

A sokszoros világcsúcstartó, 14-szeres olimpiai és 26-szoros világbajnoki aranyérmes a 2008-as pekingi olimpia előtti amerikai válogatón kilenc számban nevezett, de csak ötben indult, azokban viszont diadalmaskodott. Aztán a kínai fővárosban - különleges világrekord gyanánt - nyolc aranyat gyűjtött be, ötöt egyéniben és hármat váltóban. Előtte, 2004-ben Athénban hatszor állhatott fel az olimpiai dobogó tetejére, s emellett van még két bronza is a görög fővárosban rendezett ötkarikás játékokról, összesen tehát 16 éremnél tart. Ha Londonban három medált szerez, minden idők abszolút legeredményesebb éremhalmozójává válik. E lajstromban az élen jelenleg a szovjet tornásznő, az 1956 és 1964 között - kilenc arannyal, öt ezüsttel és négy bronzzal - 18 olimpiai éremig jutott Larisza Latinyina áll.