EURO 2012

Grande Italia - az olasz sajtó dicshimnuszt zeng a válogatottról

Utolsóként Olaszország jutott be a lengyel-ukrán közös rendezésű kontinenstorna elődöntőjébe, miután vasárnap este a 0-0-s rendes játékidőt, illetve hosszabbítást követően tizenegyesekkel 4-2-re legyőzte az angol csapatot. A diadal után az itáliai sajtó az együttes bátor támadójátékát és a büntetőpárbajban mutatott lélekjelenlétét emelte ki.

„Micsoda győzelem, és megyünk tovább!”- Ezzel a címlappal jelent meg hétfőn az olasz válogatott elődöntőbe jutása után a La Gazzetta dello Sport. A rózsaszín újság a hétvégi Formula 1-es futamot a Ferrarival megnyerő Fernando Alonsónak is helyet szorított az első oldalán, de természetesen a fő „attrakció” a squadra azzurra volt.

Az olasz csapat, ahogy a Gazzetta fogalmazott internetes beszámolójában, „120 perc remeklés és rengeteg kialakított helyzet után, megérdemelten nyerte meg az angolok elleni negyeddöntőt.”

A 11-es párbajban olasz részről csak Montolivo hibázott, Andrea Pirlo viszont "panenkás" mozdulattal (olaszul cucchiaionak vagyis kanálnak hívják ezt a lövésfajtát) emelte Hart kapujába a labdát. Mint később a Juventus középpályása elmondta, tudatosan választotta ezt a megoldást, szerette volna demoralizálni az angol csapat tagjait.

„120 percen keresztül remekül játszottunk. Aztán jöttek a büntetők, ahol már bármi megtörténhet. Montolivo hibája után arra gondoltam, egy 11-est meg kell fognom, mert a srácok nagyon megérdemelnék az elődöntőbe jutást. Diamantinak valóban súgtam egy kicsit, hogy melyik oldalt válassza. Szerencsére belőtte. Számomra a minimális cél az elődöntőbe jutás volt, de nem lennék elégedett sem a harmadik, sem pedig a második hellyel ”- nyilatkozta Gianluigi Buffon, aki döntő pillanatban hárította Ashley Cole büntetőjét. A Juve kapusa emberi nagyságáról is tanúbizonyságot téve elmondta, a győzelmet és a továbbjutást az emíliai földrengés áldozatainak ajánlják.

„Hatalmasak” - írta mai első oldalán a Corriere dello Sport. A római sportlap külön kitért Giorgio Napolitano köszöntőjére, az olasz köztársasági elnök ugyanis telefonon gratulált a négy közé jutó nemzeti csapat tagjainak.

’”I leoni siamo noi” vagyis „Az oroszlánok mi vagyunk” szúrt oda egy picit az angoloknak címlapján a Tuttosport. A torinói kiadású sportújság a Zebrák játékosainak dicsérete mellett Alessandro Diamantit, a továbblépést jelentő büntetőt értékesítő játékost szólaltatta meg.

„Ennek így kellett történnie. Nagy meccset játszottunk, végig hatalmas csata volt a pályán. Mikor odaálltam a 11-eshez, nem izgultam, csak az járt a fejemben, hogy odaszaladhassak Buffonhoz, és kezdődjön az ünneplés” - nyilatkozta a Bologna játékosa, aki az interjú végén elmondta, még mindig nem hiszi el mindazt, ami mostanában vele történik. A vasárnapi találkozó bármilyen furcsa, csak Diamanti harmadik meccse volt a válogatottban.

„A kreatív játékunknak és a szívünknek köszönhetően nyertünk. Intelligensen játszottunk, mindig kivártuk a megfelelő pillanatot, és jó megoldásokat választottunk. Nagyon elégedett vagyok a fiúkkal, kiválóan teljesítettek. Most egy rövid ideg még az ünneplésé lesz a főszerep, de lassan már koncentrálunk az eddigi legerősebb riválisra, a német csapatra” - mondta Cesare Prandelli szövetségi kapitány.

A La Repubblica az „Az utolsó büntető volt a legszebb” címmel jelent meg hétfőn, a Corriere della Sera pedig a „Szenvedés majd öröm” címet választotta első oldalára.

Végül nézzük az osztályzatokat. A Gazzettánál Andrea Pirlo lett a mezőny legjobbja 7.5-es eredménnyel, de Buffon, Bonucci és persze Diamanti is nagyon jó kritikát kapott. Cesare Prandelli 8-as osztályzattal zárt, az olasz sajtó főleg a szövetségi kapitány remek taktikai elképzeléseinek, és a bátor támadójátéknak tulajdonította az elődöntőbe jutást. A Gazzetta értékelésében fel is tette a jogosnak tűnő kérdést: „Kedves angolok, ki is védekezett igazából az egész mérkőzésen?”

Olaszország a legjobb négy között a német válogatottal játszik. A legutóbbi találkozás igazán emlékezetesre sikerült, a 2006-os vb-elődöntőből erőt meríthetnek az olaszok, hiszen hosszabbítás után ejtették ki az akkor hazai pályán játszó Nationalelfet.

EURO 2012
Negyeddöntő
ANGLIA-OLASZORSZÁG - 0-0, 11-esekkel 2-4
Kijev, Olimpiai Stadion, v: Pedro Proenca (portugál).
Sárga lap: Barzagli (82.), Maggio (94.)
 
ANGLIA: Hart - Johnson, Lescott, Terry, A. Cole - Milner (Walcott, 61.), Parker (Henderson, 94.), Gerrard, Young - Rooney, Welbeck (Carroll, 60.).
Szövetségi kapitány: Roy Hodgson. Cserepad: Green, Butland (kapusok), Kelly, Baines, Jones, Jagielka, Walcott, Henderson, Downing, Oxlade-Chamberlain, Carroll, Defoe.
 
OLASZORSZÁG: Buffon - Balzaretti, Abate (Maggio, 90+1.), Barzagli, Bonucci - Montolivo, Pirlo, Marchisio, De Rossi (Nocerino, 80.) - Balotelli, Cassano (Diamanti, 78.).
Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli. Cserepad: Sirigu, De Sanctis (kapusok), Maggio, Chiellini, Ogbonna, Thiago Motta, Giaccherini, Diamanti, Nocarino, Di Natale, Borini, Giovinco.
Statisztikák
Anglia   Olaszország
9 helyzet 35
4 kaput eltaláló lövés 20
3 szöglet 7
1 les 2
0 sárga lap 2
15 szabálytalanság 11