Atlétika

Érmefeldobás dönthet az olimpiai részvételről

  • VNA
megosztom

Különleges helyzetet hozott az amerikai atléták olimpiai válogató versenye, női 100 méteren lehet, hogy érmefeldobás dönt a harmadik londoni indulási helyről.

Különleges helyzet állt elő a hétvégén megrendezett olimpiai válogató versenyen az amerikai atlétáknál. A hölgyek szombati 100 méteres síkfutásában ugyanis két versenyző hajszálra azonos idővel zárt a harmadik helyen, így egyelőre nem tudható, hogy közülük ki vehet részt a londoni olimpián. A győztes Carmelia Jeter (10,92) és a második helyezett Tianna Madison (10,96) részvétele nem kérdéses, a harmadik indulási jogért azonban Allyson Felix és Jeneba Tarmoh között még a célfotó sem tudott különbséget tenni. Az ezredmásodpercre kikockázott mérésnél ugyanis mindkettőjüknél 11,068-as időeredményt hozott ki a gép. Mivel azonban Londonban egy országból egy számban maximum csak hárman indulhatnak, így nem lehet közöttük dönteni.

Felix és Tarmoh között még a célfotó sem tudott különbséget tenni - Fotó: bbc.co.ukAz amerikai atlétáknál - sok más sportágtól és országtól eltérő módon - egyetlen verseny, jelen esetben az Oregon állambeli Eugene-ban sorra került válogató eredménye dönt az olimpiai indulásról, így a helyi szövetség vezetői most komoly patthelyzettel szembesülnek. A szabályok szerint három módon dőlhet el az olimpiai szereplés lehetősége. Mivel a két érintett fél egyikének önkéntes visszalépése aligha valószínű, újabb verseny kiírására pedig nem biztos, hogy lesz elegendő idő, így könnyen elképzelhető, hogy egyedüli megoldásként az érmefeldobás dönthet a londoni részvételről.

A szabályalkotók persze ez utóbbi esetre is gondoltak, az amerikai szövetség szabályzata kétoldalas dokumentumban írja le részletesen az érmefeldobás folyamatát, amelyben több amúgy lényegtelennek tűnő részletet is rögzít. A döntést csak negyeddollárossal szabad elvégezni, amelynek egyik felén George Washington képe, a másikon pedig egy sas található. Mivel az amerikai ranglistán Felix megelőzi Tarmoh-ot, így az esetleges érmefeldobásos döntésnél ő lenne az, aki a fej és írás közül választhatna. Mivel az amerikai atlétikai csapat végleges kijelölésének határideje - vagyis a válogató versenyek vége - erősen közeleg (július 1.), így gyors döntésre van szükség. A hírek szerint az illetékesek megvárják a 200 méteres síkfutás válogatójának eredményét, ahol Felix és Tarmoh is indul és csak ezt követően határoznak a továbbiakról.

megosztom