Európa Nagydíj

Érzelmileg ez életem legnagyobb győzelme - Alonso

megosztom

Fernando Alonso, a Ferrari pilótája nyerte vasárnap a valenciai Forma-1-es Európa Nagydíjat. A spanyol versenyző mögött a finn Kimi Raikkönen (Lotus) lett a második, a német Michael Schumacher (Mercedes) pedig a harmadik.

Alonso győzött, ezzel ismét az élen áll"Nehéz szavakkal kifejezni, hogy mit érzek ebben a pillanatban, a hazai nagydíjat megnyerni különleges érzés. Minden lelátó spanyol zászlókkal volt tele, és az Eb-n nagyon jól megy a szekerünk. Büszke vagyok rá, hogy spanyol sportember lehetek. Érzelmileg ez életem legnagyobb futamgyőzelme" - mondta Fernando Alonso a futam utáni sajtótájékoztatón.

A Ferrari pilótája nem ment végig a levezető körben, megállt az egyik fő lelátó előtt. "Ez volt a megfelelő hely arra, hogy leparkoljak. Nyolc-tíz percet ott tölthettem, amíg az orvosi kocsi megérkezett. Varázslatos volt."

"Ez a Forma-1, teljesen megjósolhatatlan, kiszámíthatatlan, mi lesz az eredmény. De a sportnak erről kell szólnia, a hullámhegyekről és hullámvölgyekről. Tegnap csalódottak voltunk, nem jutottunk be a Q3-ba az időmérőn. Bármilyen sportban, de a Forma-1-ben különösen igaz, hogy rengeteg tényező összjátéka határozza meg az eredményt. Ha ezt egybegyúrjak, akkor megnyerjük a nagydíjat. Ma hihetetlen verseny volt, sokat harcoltam, hatszor vagy hétszer előztem, Grosjeannal is összeértem az újraindítás után, ezekből a pillanatokból rosszul is ki lehet jönni, és nyerni is lehet. Ma minden tényező velünk volt."

A második helyen végzett Kimi Raikkönen szerint nem volt esélye a dobogó legfelső fokára. "Azt gondolom, mindenki elhasználta a gumiját, nekem arra elég volt, hogy megelőzzem Hamiltont és a második legyek három körrel a vége előtt. De úgy gondolom, a győzelemre nem volt most esélyünk."

"Jól kaptam el a rajtot, pont Maldonado volt előttem az első jobbos kanyarban, de időt és helyezéseket vesztettem azzal, hogy mögé kerültem. Ezt aztán sikerült visszahoznom később, majd nagyokat harcoltam többekkel is, végül második lettem, elégedett vagyok" - tette hozzá a finn.

A 43 éves, hétszeres világbajnok Michael Schumacher 2006-ban Kínában állt utoljára a pódiumon.

"Igazság szerint nem gondoltam a dobogóra egyáltalán, még a verseny végén sem. Amikor leintettek, akkor kérdeztem meg rádión, hol értünk be. Korábban láttam Webber tábláját, azt mutatta, hogy nyolcadik-hetedik. Aztán mondták nekem, hogy a harmadik lettem. Nem akartam elhinni, egyáltalán nem vártam...Az utolsó pár körben sok minden történt, Hamiltonnak és Maldonadónak volt az a zűrje..."

"Ezek azok a pillanatok, amiket leginkább élvez az ember, fantasztikus, hogy újra itt lehetek hosszú idő után. Többször közel voltam már hozzá, most végre sikerült, nagyon látványos módon, az eltérő taktika miatt, teljesen váratlanul kerültem a dobogóra."

megosztom