EURO 2012 szakértő

A spanyoloknak néha eszükbe jut, hogy van kapu is - Csank János

  • hatharom.hu

Spanyolország Xabi Alonso duplájával 2-0-ra legyőzte Franciaországot a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság szombati negyeddöntőjében, így a címvédő bejutott a legjobb négy csapat közé. Habár az esélyek egyértelműen Vicente del Bosque alakulata mellett szóltak, a francia csapat képtelen volt bárminemű ellenállást tanúsítani, játékban gyakorlatilag semmit nem mutatott. A hatharom.hu a volt szövetségi kapitányt, Csank Jánost kérte fel, hogy értékelje a torna harmadik negyeddöntőjét.

Szakértőnk: Csank János "Nevezhetjük papírformának az eredményt, de számomra a franciák csalódást okoztak, előzetesen elképzeléseimben a döntetlent és a hosszabbítást sem tartottam kizártnak" - kezdte mondandóját a hatharom.com-nak Csank János. "A franciák ezen a mérkőzésen próbálták az olasz mintát utánozni, öt védővel igyekeztek játszani, de mégis úgy sikerült nekik, mintha csak négyvédős rendszert használnának. Az első gólnál a balhátvéd Gael Clichy nagyot rontott, a jobb kettő pozícióján érkező Xabi Alonso előtt szabad volt a terület. Érthetetlen ez számomra, hiszen ezek a csapatok területet védekeznek, ami arról szól, hogy arra figyelek, aki az én területemre jön be. Felesleges volt neki annyira behúzódnia, ha ezt nem teszi, lehet meg tudta volna zavarni az érkező középpályást, az pedig már félsiker is lehet. Nagy védelmi hiba volt Clichy részéről, aki az egész mérkőzést tekintve is gyengén teljesített."

Xabi Alonso büntetője volt a kegyelemdöfés Franciaország számára

"Várható volt a spanyolok továbbjutása, de egy nagyon gyenge francia csapatot vertek meg, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a spanyol gárda ellen nagyon nehéz játszani. Alulmúlták önmagukat, talán csak Ribéry és Lloris produkciója volt említésre méltó, de rajtuk kívül senki nem hozta magát. Ez egy sima edzőmeccs volt".

A torna előtt sokan Franciaországban látták a "titkos favoritot" hisz Laurent Blanc irányításával majd' húsz mérkőzésen keresztül veretlenek voltak a gallok. A francia sajtó az egységben látta a válogatott erejét, ehhez képest már a csoportfázis során belső feszültségről lehetett hallani.

"Érdekes dolog, hogy ezeknél a csapatoknál belső gondok alakulnak ki. Sok 'egós' játékos van, a kapitányok pedig képtelenek ellenük védekezni, elsodródnak a csapattal ahelyett, hogy kirúgna valakit, legyen akármilyen híres is. Tényleg furcsa ez, mert szerintem a német sztárokon kívül mindenki rosszul reagálja le, ha lecserélik vagy esetleg kimarad a csapatból. Sztárjátékosok vannak, sztáredzők viszont nincsenek. A franciák is teljesen szétestek, Benzema is csak sétálgatott a pályán, mivel tudta, hogy nem cserélik le, úgy mint a Real Madridban. Ilyen gondok is okozhatták ezt a pocsék teljesítményt, szerintem a magyar válogatott nem játszott volna ennyire alárendelt szerepet".

Laurent Blanc-nak mégsem sikerült egységes csapatot formálnia?

Persze nem szabad elfelejteni, hogy Ribéryéknek a címvédő ellen kellett pályára lépniük, amely Iniesta és Xavi vezérletével nem okozott meglepetést, azt nyújtotta amit várni lehetett.

"A szokásos grundfocijukat játszották, néha eszükbe jutott, hogy van kapu is. Mindamellett, amit csinálnak, teljesen egyedi, fantasztikus. Aki megpróbálja őket utánozni, az rossz irányba megy. Ezt a játékot ez a generáció tudja, nem hiszem, hogy a következő is ennyire fogja tudni. A spanyol csapatban minden játékos, aki a pályára lép, tud 'futballozni'. Én imádon az olyan játékosokat, akik tudnak 'futballozni', legyen az balhátvéd, seprű vagy kapus. A lényeg, ha hozzá kerül a labda akkor lekezeli, az ellenfelet kicselezi, ha kell egyet ér bele, ha kell ötöt, nem pedig előrevágja, vagy kényszerítőzni próbál. A spanyol bajnokságban az utolsó helyezett csapat is képes futballozni, nem véletlen, hogy a válogatott is így játszik." - világított rá a lényegre a szakember.

"Taktikailag ez a csapat veri a mezőnyt, de számomra teljesen döbbenetes, hogy senki nem tudja, mit kellene ellenük játszani, vagy legalábbis meg sem próbálják. A csapatok megszállják a tizenhatos előtti területet, csakhogy ott nincsenek spanyol játékosok, ahol ők vannak, ott viszont az ellenfél játékosai nem találhatóak. Tolódással ez ellen a játék ellen nem lehet védekezni, ha lendületből a kapu elé érkeznek, akkor már nagyon nehéz bármit is tenni".

"Az ennyire kapu nélküli játékot, amit ők játszanak, nem lehet sokáig csinálni. Nem hiszem, hogy itt a vége felé is így focizik majd ez a csapat, szerintem érkezhet majd Pedro is akár, ezt nem tudom, viszont abban biztos vagyok, hogy del Bosque még nem játszotta ki az összes aduját".

A spanyol válogatott majd Portugáliával találkozik a szerdai elődöntőben.

  • Portugália - Spanyolország 2012-06-27 20:45:00

 

EURO 2012
Negyeddöntő
Spanyolország-Franciaország 2-0 (1-0)
Donyeck, 45 ezer néző, v.: Nicola Rizzoli (olasz)
gólszerző: Xabi Alonso (19., 91., a másodikat 11-esből)
sárga lap: Ramos (31.), illetve Cabaye (42.), Menez (76.)
 
Spanyolország: Casillas - Arbeloa, Ramos, Piqué, Alba - Xavi, Busquets, Xabi Alonso - Silva (Pedro, 65.), Fabregás (Torres, 67.), Iniesta (Cazorla, 84.)
 
Franciaország: Lloris - Réveillere, Rami, Koscielny, Clichy - Debuchy (Menez, 64.), Cabaye, M'vila (Giroud, 79.), Malouda (Nasri, 65.), Ribéry - Benzema

 

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!