NHL

Nail Jakupov lett az 1/1 a drafton

  • Molnár Dávid

Magyar idő szerint szombat hajnalban lezajlott az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) Pittsburghben megrendezett draftjának első köre. A nagy találgatások véget értek, Nail Jakupovot választotta első helyen az Edmonton Oilers, aki egy már így is tehetségektől duzzadó csatárállományt fog erősíteni. Az első tíz húzással egyébként nyolc csapat is védőt húzott, ilyen még nem volt azelőtt a draftok történetében.

Amint véget ért a Los Angeles Kings diadalával az NHL 2011/2012-es szezonja, a liga figyelme az újoncbörzére irányult, melynek idén a Pittsburgh Penguins arénája, a Consol Energy Center adott otthont. A legnagyobb kérdés akörül forgott, hogy vajon az Edmonton Oilers idén kit húz be első helyen. A kanadaiak sorozatban harmadik évben draftolhattak az első helyen, 2010-ben Taylor Hallt, míg 2011-ben Ryan Nugent-Hopkinst választották a legelőkelőbb pozícióban, de rajtuk kívül is számos ifjú csatártehetséget halmozott fel az albertai együttes az elmúlt években. Bár sokan úgy vélték, hogy inkább a védő vonalat kellene erősíteni, az Oilers nem érzett elég potenciált Ryan Murrayben, a legrangosabb fiatal védőben ahhoz, hogy őt illesse az 1/1-es cím.

Nail Jakupov csatlakozott hát Alexander Ovecskinhez, akit 2004-ben a Washington Capitals szintén első helyen húzott ki, és az az év az orosz jégkorong egyik legfontosabbjának bizonyult, hiszen második helyen az idén legértékesebb játékosnak választott Jevgenyij Malkin került a Pittsburghhöz, aki idén még világbajnok is lett az orosz válogatottal. Bár csak az idő tudja megmondani, hogy Jakupov fel tud-e nőni Ovecskin és Malkin hagyatékához, azt már most le lehet szögezni, hogy jó úton jár, hiszen a Narnia String színeiben megdöntötte Steven Stamkos egykori junior rekordját, a kanadai csatár pedig idén már az NHL gólkirályi címéig lőtte be magát.

Az Oilers csatárállománya egyre inkább irigység tárgyává válik, hiszen az elmúlt három év legtehetségesebbnek kikiáltott csatárai mellett még olyanok is erősítik a keretet, mint Jordan Eberle vagy a Wayne Gretzky által egy meccsen elért pontcsúcsot beállító Sam Gagner. Ha a menedzsment a nyári holtszezonban sikeresen megerősíti a hátsó alakzatot, akkor minden bizonnyal jövőre már nem fognak ismét 1/1-es helyen húzni.

Az első kör másik nagy érdekessége a védők jó szereplése. Soha a draftok történetében nem kelt el annyi bekk az első tíz húzás alatt, mint idén – szám szerint nyolc csapat döntött úgy, hogy ideje vérfrissítést alkalmazni a kék vonalon. Jakupov mellett Alex Galcsenjuk volt az egyetlen csatár, akire a harmadik helyen a Montreal választása esett. Ennek talán a Washington örülhetett leginkább, hiszen tizenegyedik helyen Filip Forsberget tudták megkaparintani, akit sok előzetes draftlatolgatásnál top 5 helyre vártak – valószínűleg az ifjú svéd Nicklas Bäckström mellett gyorsan hozzászokik a fővárosi élethez.

Az idei év két döntőse a hagyományoknak megfelelően az utolsó két helyen húzott. A New Jersey Devils Stefan Matteau játékjogára tett szert, és a húzás pikantériája az, hogy Stefan apja az a Stephane, aki az 1994-es konferenciadöntőben a New York Rangers színeiben nagydöntőbe lőtte a csapatát a New Jersey ellen. A kupabajnok Los Angeles a bal szélső fronton erősített Tanner Pearson személyében.

Idén sem maradtak el a cserék az első körből, a legnagyobb játékosmozgás a Pittsburgh és a Carolina csapata között jött létre. Miután Jordan Staal a napokban visszautasított egy tíz évre szóló szerződésajánlatot, Ray Shero, a Pingvinek menedzsere úgy látta jónak, hogy még addig ad túl a neves csatáron, amíg kap is érte valami ellenértéket. Staal, aki Jevgenyij Malkin és Sidney Crosby mögött a harmadik sorba szorult vissza a Pittsburghben, most először életében profi szinten is együtt fog játszani testvérével, Erickel a Carolinában. Cserébe a Hurricanes Brandon Suttert, Brian Dumoulin prospectet és az együttes nyolcadik helyre szóló draftjogát adta Staalért, utóbbival később Derrick Pouliot védőt húzta a Penguins. Shero ezután sem maradt rest, és később Zbynek Michaleket is visszaküldte egykori sikereinek helyszínére, Phoenixbe, két fiatalért és egy harmadik körös húzásért cserébe. Ezek alapján sokak számára úgy tűnik, hogy nagyot akar dobbantani a Penguins az idei szabadügynök-piacon.

Az este folyamán még gazdát cserélt a Philadelphia cserekapusa, Szergej Bobrovszkij is, aki draftcédulák ellenében került át a Columbushoz, folytatva a két csapat tavaly elkezdett hagyományát, amikor is szintén a draft napján Jeff Carter tette át székhelyét Ohióba. A columbusiak csak reménykedhetnek benne, hogy ez a húzás jobban sül el, mint a tavalyi, hiszen Carter azóta már a Kings színeiben nyert kupát. Lubomir Visnovsky, a szlovákok neves védőjét is elcserélte az Anaheim Ducks New Yorkba, az Islandershez egy második körös draftjogért cserébe, míg a Washington Capitals a center posztot megerősítve megszerezte Mike Ribeirót a Dallastól egy Cody Eakins és egy második körös által alkotott csomag ellenében.

A draft magyar idő szerint szombat délután folytatódik a második körrel.

NHL
Draft - 1. kör
1. Edmonton Nail Yakupov csatár
2. Columbus Ryan Murray védő
3. Montreal Alex Galchenyuk csatár
4. Islanders Griffin Reinhart védő
5. Toronto Morgan Rielly védő
6. Anaheim Hampus Lindholm védő
7. Minnesota Mathew Dumba védő
8. Pittsburgh Derrick Pouliot védő
9. Winnipeg Jacob Trouba védő
10. Tampa Bay Slater Koekkoek védő
11. Washington Filip Forsberg csatár
12. Buffalo Mikhail Grigorenko csatár
13. Dallas Radek Faksa csatár
14. Buffalo Zemgus Girgensons csatár
15. Ottawa Cody Ceci védő
16. Washington Thomas Wilson csatár
17. San Jose Tomas Hertl csatár
18. Chicago Teovo Teravainen csatár
19. Tampa Bay Andrei Vasilevski kapus
20. Philadelphia Scott Laughton csatár
21. Calgary Mark Jankowski csatár
22. Pittsburgh Olli Maatta védő
23. Florida Mike Matheson védő
24. Boston Malcolm Subban kapus
25. St. Louis Jordan Schmaltz védő
26. Vancouver Brendan Gaunce csatár
27. Phoenix Henrik Samuelsson csatár
28. Rangers Brady Skjei védő
29. Devils Stefan Matteau csatár
30. Los Angeles Tanner Pearson csatár