Kajak-kenu Eb

Tizenhárom számból tizenkettőben van döntős magyar hajó

  • MTI
megosztom

Sikeres rajtot vettek a magyarok a Zágrábban pénteken megkezdődött kajak-kenu Európa-bajnokságon: a nyitónapon 13 számban voltak érdekeltek, s ezek közül tízben az előfutamból egyből a döntőbe kvalifikálták magukat. Összességében csak egy hajó nem került a fináléba.

Ezer méteren az ifjúsági olimpiai bajnok kajakos, Farkasdi Ramóna nyitotta a sort, s rögtön futamgyőzelemmel lépett a legjobbak közé, míg a kenus Varga Dávid - gyomorpanaszokkal küzdve - harmadikként ért célba, s ez is finálét ért. A párosoknál a már olimpiai csapattag Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakos, valamint a Sáfrán Mátyás, Nagy Péter kenus duó is első hellyel lépett tovább, míg az ötkarikás indulási jog kiharcolásáért küzdő Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás és Pauman Dániel alkotta kajakos kvartett a románok mögött másodikként zárva lett egyből döntős. A fináléban a dobogón kell majd zárnia az egységnek a londoni repülőjegy megváltásához.

Egy kilométeren a magyarok közül egyedül Slezsák István (K-1) kényszerült középfutamra, miután első pályáján csak negyedik lett, s ő a folytatásban sem tudott javítani: negyedikként ért célba, így szombaton csupán a B döntőben szállhat majd vízre.

Ötszáz méteren a londoni játékokra készülő Kozák Danuta (K-1) és az olimpiai címvédő Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa duó (K-2), illetve Szalai Tamás (K-1) egyaránt futamgyőzelemmel került a vasárnapi fináléba, míg a szintén ötkarikás induló Szabó Gabriella, Kozák, Kovács, Fazekas Krisztina összeállítású négyes a németek mögött másodikként zárva kvalifikálta magát a végjátékra, amelyre ebben a számban szombaton kerül sor. Mike Róbert (C-1) harmadik helyen ért célba fél kilométeren, s ez is egyből döntőt ért.

Ezen a távon két magyar középfutamos egység volt: a Pintér Márk, Kugler Attila kajakos és a Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs kenus páros, előbbi második, utóbbi negyedik lett első pályáján. A második fordulóban aztán mindkét egység harmadik helyen ért a célba, s jutalmul mindkét hajó a legjobb kilenc között folytathatja.  
Azokban a számokban, ahol kevesen neveztek, csak döntőt rendeznek.

Kadler Gusztáv, a hazai szövetség alelnöke elmondta: a gyomorpanaszokkal küzdők közül továbbra is Vad Ninetta van a legrosszabbul, ő infúziót kap, s egyelőre kérdéses, hogy vízre szállhat-e szombaton (Kárász Annával a K-2 1000 m fináléjában lennének érdekeltek). A kétszeres ötkarikás és 31-szeres világbajnok Kovács Katalin, valamint a kenus Varga Dávid sincs jól, de az ő esetükben van remény a gyors gyógyulásra.

Kajak-kenu Eb, Zágráb
program
szombat:
1000 m-es és női K-4 500 m-es döntők 10:35 ó
200 m-es előfutamok 14 ó
200 m-es középfutamok 16 ó
vasárnap:
500 m-es és férfi K-4 1000 m-es döntők 9 ó
200 m-es döntők 11:50 ó
5000 m-es döntők 15:10 ó

 

megosztom