NBA

LeBron James felért a csúcsra

Csütörtök éjjel véget ért az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 2011/2012-es szezonja, hiszen a döntő ötödik mérkőzésén a Miami 121-106-os sikert aratott az Oklahoma City Thunder ellen, így összesítésben 4-1-re nyert a Heat. A finálé legértékesebb játékosa (MVP) LeBron James lett.

LeBron James

Óriási volt a tét az NBA nagydöntőjének ötödik mérkőzésén, hiszen a Miami egy esetleges győzelemmel a klub történetének második bajnoki címét szerezhette volna meg, amely egyben azt is jelentette volna, hogy a nagy hármas is felér a csúcsra.

Jamesék álma végül valóra is vált, hiszen a Miami egy rengeteg pontot hozó mérkőzésen 121-106 arányban nyerni tudott, így a Heat 2006 után másodszor ülhetett fel az NBA trónjára.

A hazaiak gyakorlatilag a feldobás pillanatától fogva dominálták a találkozót, hiszen az Oklahoma az első negyedtől kezdve csak az eredmény után szaladt, így aztán egy játékrész után a Heat már ötpontos előnyben volt. A második játékrészben aztán újabb öt egység került közé, így a nagyszünetben 59-49 állt az eredményjelzőn. A harmadik negyedben aztán a Thunder öt pontra tudta megközelíteni ellenfelét, ám ez kevés volt, hiszen a Miami ismét elhúzott, a játékrész végén pedig már gyakorlatilag bajnoknak lehetett nevezni Jameséket, akik 24 pontos előnnyel várhatták a szezon utolsó negyedét, amelyet ugyan 9 ponttal elbuktak, de így is maradt még közte 15.

LeBron James tripla-duplával tette fel a koronát a döntőbeli teljesítményére, amely egyébként MVP címet is ért, hiszen a Király ezúttal 26 pontot, 13 gólpasszt és 11 lepattanót ért el. James gólpasszaiból rengeteg tripla született (14/26 a teljes csapatot tekintve), ebből pedig Mike Miller profitált a legtöbbet, aki 23 pontot ért el, ezzel gyakorlatilag megmutatva, hogy anno miért szerződtette őt a Heat (sok ilyen mérkőzése ugyanis nem volt Miamiban). Miller így nyilatkozott a mérkőzést követően: „Óriási lehetőség volt ez a mai, közülünk sokan álmodnak ilyesmiről. Számomra azzal, hogy Dél-Dakotából indulva két NBA döntőben is szerepelhettem, egy álom vált valóra. A világon semmiért sem adnám oda ezt az érzést.” Természetesen a többiek is fel tudtak nőni a feladathoz, Bosh például 24, míg Wade 20 egységet tett a közösbe, de a kezdőötöst tekintve egy olyan játékos sem volt, aki ne dobott volna legalább tíz pontot.

A másik oldalon Kevin Duranten kívül teljes volt a lebőgés, az NBA háromszoros pontkirálya ugyanis 32 pontot termelt, ám legjobb csapattársa, Russel Westbrook például csak 19 egységet hozott össze, ráadásul úgy, hogy húsz mezőnykísérletéből csak négyet értékesített. A mérkőzés pozitív meglepetése Thunder részről az első négy meccset átalvó James Harden 19 pontja volt, ám nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez összességében túl kevés, túl későn.

A Miami Heat tehát története második bajnoki címét nyerte meg, ráadásul immár LeBron James és Chris Bosh is elmondhatja magáról, hogy gyűrűt tudott nyerni. Természetesen a Thundernek sem szabad szégyenkeznie, hiszen rendkívül fiatalok, és ha a magot sikerül egyben tartani (már pedig miért ne sikerülne), akkor sok bajnoki döntőt játszhat még ez az energikus együttes.

A döntő végeredménye: 4-1 a Miami Heat javára.

NBA
Rájátszás, 45. játéknap
Miami Heat-Oklahoma City Thunder 121-106