Kajak-kenu

Választ vár kérdéseire az olimpiai csapatból kimaradt Paksy Tímea

  • MTI
megosztom

A kajakos Paksy Tímea nyílt levélben fordult a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnökségéhez: választ szeretne kapni, hogyan maradhatott ki az olimpiai csapatból olyan sportoló - nevezetesen ő -, aki maradéktalanul megfelelt a szövetségi kapitány által kiírt válogatási rendszernek.

A kilencszeres világ- és tízszeres Európa-bajnok lapátforgató az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: 2010-ben abban bízva döntött egy újabb olimpiai felkészülés mellett, hogy a sportág vezetősége - egyenlő esélyeket biztosítva és szakmai tudásának legjavát nyújtva - törekszik majd a legerősebb magyar női kajak-válogatott összeállítására a 2012-es londoni játékokra.

"Sajnálatos módon ez a törekvés nem valósult meg" - jelentette ki Paksy, aki emlékeztet arra, hogy a két válogatón öt női versenyző tudott olimpiai számban aranyérmet nyerni: Kovács Katalin, Janics Natasa, Kozák Danuta, Szabó Gabriella és ő, az ötfős olimpiai csapatba ezzel szemben Kovács, Janics, Kozák és Szabó mellett Fazekas-Zur Krisztina került be.

"Miért nevezünk egy kajak-kenu versenyt olimpiai válogatónak, ha az olimpiai csapat nem az ott mutatott teljesítmény alapján kerül kiválogatásra?" - teszi fel a kérdést Paksy, aki idézi Storcz Botond szövetségi kapitány szavait, miszerint "a K-4 500 méteres egység kijelölése az első és második olimpiai válogató egyes és páros versenyszámaiban nyújtott teljesítmény alapján történik".

"Velem ellentétben Fazekas-Zur Krisztina sem egyesben, sem pedig párosban nem nyert 500 méteres válogatót, 200 méteren pedig egy harmadik és egy hatodik helyet gyűjtött be, szemben az én 500-as futamgyőzelmemmel és a két - 200 méteren nyert - ezüstérmemmel" - idézte fel a kajakos a nyílt levélben.

"Hogyan lehet tagja az olimpiai csapatnak olyan versenyző, aki egyetlen olimpiai válogatón sem tudott a dobogó legmagasabb fokára állni, szemben olyan sportolóval, aki aranyérmet nyert a csapathajóba kerüléshez kiírt versenyszámban? Fazekas-Zur Krisztina beválogatása az olimpiai csapatba szubjektív, kapitányi döntés, ám mégis érdekes kérdést vet fel, hogy Storcz Botond szerint miért nagyobb az esély a sikeres szereplésre egy kajaknégyesben négyszeres világbajnokkal, mint egy - ugyanebben a számban - hatszoros világbajnokkal?" - zárja sorait Paksy, akinek 2004 és 2008 után harmadszor nem sikerült bekerülnie az olimpiai csapatba.

Storcz a szövetség keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: bár az ország hat kvótát gyűjtött női kajakban, ebből azért csak ötöt fog felhasználni a brit fővárosban, mert meggyőződése, hogy az eredményesség szempontjából ez a legjobb összeállítás. 

Storcz Botond a Hathárom TV kamerájának is nyilatkozott

megosztom