Olimpiai sztorik

Házastársak egymás ellen, avagy házaspárbaj az olimpián

  • Kis János

A nyári olimpiák közel 120 éves történelme számos érdekes sztorival és életrajzzal szolgál - a londoni olimpia előtt íródó sorozatunkban ezen különlegességekből szemezgetünk. Most egy egyedülálló olimpiai házastársi küzdelmet mutatunk be.

Mia és Camilla románca a 2000-es olimpia egyik érdekes színfoltja volt - Fotó: Bjørn LangsemA sydneyi olimpián volt a nászútja egy későbbi arany- és bronzérmes sportolónak. A történet önmagában még nem különleges, viszont akkor válik igazán érdekessé, ha tudjuk, hogy mindketten a gyengébbik nemhez tartoznak, ráadásul a 2000-es olimpián egymás ellen is játszottak a női kézilabda tornán. A dán Camilla Andersen és a norvég Mia Hundvin nem sokkal az olimpia előtt "házasodtak össze" (akkoriban ezt még az élettársi kapcsolat regisztrálásának hívták azonos neműek között), a dán szövetségnek azonban nem tetszett a szerelmük, és megtiltotta, hogy a hivatalos oldalon házastársként szerepeljenek. Camillát ez a tiltás nem zavarta és saját internetes oldalán tette közzé a nagy eseményt. Sydneyben  a női kézilabda torna első fordulójában mindjárt egymás ellen lépett pályára a házaspár, Norvégia 19-17-re győzött, és meg is nyerte később a B-csoportot, Dánia lett a második, három győzelemmel szintén továbbjutott. A negyeddöntőben Norvégia Romániát, Dánia pedig Franciaországot búcsúztatta.

A dán Camilla Andersen és a norvég Mia Hundvin kézilabdázók a 2000-es sydney olimpián

Az elődöntőben aztán Magyarország megállította Mia Hundvinékat, és nagyszerű játékkal 28-23-ra legyőzte az addig minden mérkőzést megnyerő Norvégiát, így megakadályozta az újabb házaspárbajt. A másik ágon ugyanis Dánia egy kis bírói segítséggel legyőzte Dél-Koreát. A magyar csapat a döntőben is szárnyalt a 47. percig, de hatgólos hátrányt ledolgozva, Dánia 31-27-re fordított és olimpiai bajnok lett. A norvégok is nyertek a harmadik helyért a koreaiak ellen, így egy arany- és egy bronzéremmel végződött a dán-norvég pár nászútja. A házastársak viszonya azonban egy idő után megromlott, a közeli ismerősök egy harmadikról, nevezetesen egy férfiről kezdtek pusmogni.

Mint később kiderült, a pletyka megalapozott volt, Mia beleszeretett a snowboard háromszoros világbajnokába, a norvég Terje Haakonsenbe. Andersennel való kapcsolatának hivatalosan is véget vetett, és beköltözött Haakonsen oslói otthonába. 2004 áprilisában egy kisfiúk született, véglegesen pontot téve egy különleges olimpiai love-sztori végére.

Mia Hundvin olimpiai eredményei
2000-Sydney     bronzérem   női kézilabdázás
Camilla Andersen olimpiai eredményei
1996-Atlanta     aranyérem   női kézilabdázás
2000-Sydney     aranyérem   női kézilabdázás