EURO 2012 szakértő

Hajdú B. István szerint Kassai bírói nagysága még a fantomgólnál is megmutatkozott

Az angol válogatott egygólos győzelmet aratott a lengyelekkel társrendező ukrán együttes felett a labdarúgó Európa-bajnokság D-csoportjának keddi, harmadik fordulójában, így előbbi negyeddöntőbe jutott, utóbbi pedig kiesett. A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy a magyar játékvezető, Kassai Viktor nem adott meg Ukrajnának egy gólt. A nagy vihart kavaró találkozót a népszerű kommentátor, Hajdú B. István értékelte a hatharom.hu-nak.

„Az angolok jobbak voltak, kiváltképp amiatt, hogy Sevcsenko nem játszhatott. Rooney pedig ott volt a pályán, ez a különbség döntött az angolok javára. Ettől függetlenül nyílt volt a meccs, és ha nincs az a szerintem picit potyaízű gól, akkor az angol válogatottnak nehezebb lehetett volna a dolga. Az benne volt a mérkőzésben, hogy az ukránok gólt szereznek, az már nem, hogy 0-1-ről megfordítják a meccset” – értékelte a találkozót Hajdú B. István.

A mérkőzés 62. percében Marko Devics lövésénél a labda áthaladt a gólvonalon, mielőtt a visszafutó John Terry kivágta, ám Vad II István gólbíró nem jelezte ezt, így Kassai továbbot intett. A társrendező ukránok 1-0-s vereségükkel kiestek az Eb-ről.

“Ami a meg nem adott gólt illeti: ez nem olyan szituáció volt, mint a vébén, amikor Lampard berúgta a németeknek, mert nem volt annyival a gólvonalon túl, mint két éve. Erre nem lehet azt mondani, hogy a bíró abszolút hülye, mert nem látja, amit mindenki más igen. Itt a bíró azt csinálta, amit ilyen esetben tennie kell, nevezetesen megbízott abban az emberben, akit azért állítottak oda hivatalból, hogy lássa, bent volt-e a labda vagy sem. Azt gondolom, Kassai bírói nagyságát mutatja, hogy addig is, és utána is – pedig nyilvánvalóan ebben a szituációban ő is elgondolkodott, hogy jól döntött-e vagy sem – nem mérlegelt, bízott az alapvonali asszisztensben. És utána levezette úgy a meccset, olyan indokolt sárgákkal, amiket kiosztott, és olyan ítéletekkel, amiket nem lehet kifogásolni. Sajnálnám, ha az Európa-bajnokságról emiatt kellene hazatérnie, és nem kapna több feladatot. Nem ismerek olyan játékvezetőt, és szerintem a világon nem született olyan bíró, aki ilyen szituációban amikor ő 20-30 méterre van esettől, míg segítője öt méterre van a kaputól, ráadásul nem is állnak előtte, és még azon az oldalon is áll, ahova a labda érkezik azt mondaná, hogy az alapvonali asszisztens rosszul döntött, és megváltoztatná az ítéletet” – mondta a „fantomgólról” a kommentátor.

„Ez egy balszerencsés momentum volt, nyilván Kassaiék sem fogják vitatni, hogy ez gól volt. És akárhogy nézzük, szépíthetjük, egészen más lett volna az utolsó húsz perc, ha nem 0-1, hanem 1-1 az állás ukrán szempontból, és nem két gólt kell lőniük a továbbjutáshoz, hanem egyet.”

Hajdú B. azt is hozzátette, hogy például a portugál Pedro Proenca, a spanyol Carlos Velasco Carballo vagy a német Wolfgang Stark hazája döntőbe juthat, így emiatt még nagyobb esélye volt Kassainak a finálé vezénylésére, de Puhl Sándor is úgy kapta meg 1994-ben a világbajnoki döntőt, hogy előtte az Olaszország-Spanyolország negyeddöntőn történt egy - a játékvezető szempontjából takarásban végrehajtott - könyöklés, és nem marasztalta el ezért az ellenőri testület.

Szakértőnk az angolokat a csoportelsőség ellenére sem tartja esélyesnek egy kiugró eredményre.

„Ez az angol válogatott, ellentétben az összes korábbival, felszabadultan játszhat. Angliának – bár kényszerből – de egy nyelvét jól ismerő, képzett edzője van, nagy nyereségnek tartom Roy Hodgsont. De úgy gondolom, Anglia számára Olaszország lesz a végállomás. Két olyan nagycsapatról beszélünk, amelyektől mindenki kevesebbet várt előzőleg a tornán, de aztán többet nyújtottak. Szerintem az olaszok taktikai tárháza színesebb, variációs lehetőségeik nagyobbak az angolokénál. Bármennyire is kisebb nevekből áll csapatuk, és foghíjas a védelmük, stabilabbnak érzem az olaszokat. Persze, mivel az angoloknál is vannak klasszis játékosok, kisülhet az is, hogy nyernek és továbbmennek. Nagyon érdekes meccs lesz, valamivel az olaszokat érzem esélyesebbnek.”

EURO 2012
D-csoport, 3. forduló
Anglia-Ukrajna 1-0 (0-0)
Donyeck, 48 ezer néző, v.: Kassai Viktor
gólszerző: Rooney (48.)
sárga lap: Gerrard (73.), Cole (78.), illetve Tyimoscsuk (63.), Rakickij (74.), Sevcsenko (86.)
 
Anglia: Hart - Johnson, Terry, Lescott, Cole - Milner (Walcott, 70.), Gerrard, Parker, Young - Rooney (Oxlade-Chamberlain, 87.) - Welbeck (Carroll, 82.)
 
Ukrajna: Pjatov - Guszev, Hacseridi, Rakitszkij, Szelin - Jarmolenko, Timoscsuk, Konopljanka - Garmas (Nazarenko, 78.) - Miljevszki (Butko, 77.), Devics (Sevcsenko, 70.)

 

  • Csehország - Portugália 2012-06-21 20:45:00
  • Németország - Görögország 2012-06-22 20:45:00
  • Spanyolország - Franciaország 2012-06-23 20:45:00
  • Anglia - Olaszország 2012-06-24 20:45:00

 

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!