EURO 2012

Nehezen viselték a kiesést a lengyel szurkolók - fotó

  • MTI
megosztom

Tizenegy hazai szurkolót állítottak elő Wroclawban a lengyel-ukrán rendezésű Európa-bajnokság szombat esti csoportzáró mérkőzése közben és után.

A TVN24 hírportál szerint a lengyelek egy része még a meccs közben erőszakkal próbált bejutni a wroclawi szurkolói zónába. A másik csoport tagjai először egymással verekedtek össze, majd az agresszív drukkereket szétválasztó rendőröket dobálták meg üvegekkel. Néhány rendőr megsérült, és az egyenruhásoknak csak a könnygáz többszöri bevetésével sikerült rendet teremteniük.

Az oroszok varsói veresége után a fővárosban nem jeleztek nagyobb zavargásokat. A fehérorosz-lengyel határnál azonban az orosz drukkereket szállító különvonatot utasai feltartóztatták, amikor a lengyel rendőrség a június 12-ei varsói szurkolói összecsapások két orosz résztvevőjét leszállítatta a szerelvényről. A hatóság szóvivője szerint békés tiltakozásra került sor: az oroszok leszálltak a vonatról, és társaik szabadon bocsátását követelték, azzal fenyegetőzve, hogy nem engedik tovább a szerelvényt. Végül még délelőtt visszaszálltak, és folytatták az utazást, míg a két előállított rendőrségi őrizetben a terespoli határállomáson maradt.

A tíz napja tartó Eb idején összesen több száz szurkolót állítottak elő rendbontásban való részvétel és a mérkőzések megzavarása miatt. Gyorsított eljárásban több lengyel és külföldi állampolgárt letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, de a futballhuligánok többségét 500-2500 zloty (34-172 ezer forint) pénzbírsággal, vagy néhány hónapig terjedő felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották. Néhány külföldit - köztük egy magyart is - előzetes letartóztatásba helyeztek, hogy az ügyük lezárásáig ne hagyhassák el az országot. Két oroszt pedig öt évre kitiltottak Lengyelországból és az egész schengeni övezetből.

 

megosztom