London 2012

Kanada egyperces megemlékezést szeretne az 1972-es áldozatokért a megnyitón

  • MTI
megosztom

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) álláspontjával szembemenve egyperces néma csenddel emlékezne a közelgő londoni nyári olimpia megnyitóján az 1972-es müncheni játékokon meggyilkolt 11 izraeli sportolóra Kanada, amelynek parlamentje erről szóló javaslatot fogadott el.

Az észak-amerikai ország törvényhozásának alsóháza egyhangú szavazással hagyta jóvá a liberális párt indítványát, amelynek értelmében a július 27-én kezdődő játékokat megnyitó ceremónián egyperces csenddel emlékeznének meg az olimpiák történetének tán legsötétebb fejezetéről.

A megemlékezést eredetileg Izrael szorgalmazta a 40 évvel ezelőtt a müncheni olimpiai faluban palesztin szélsőségesek által túszul ejtett, majd meggyilkolt 11 sportolójáért. Az izraeli atlétákat a Fekete Szeptember nevű terrorszervezet ejtette túszul, a kiszabadításukra indított német rendőrségi akció azonban teljes kudarcba fulladt: a 11 sportoló mellett egy német rendőr és öt palesztin szélsőséges is életét vesztette.

A kanadai liberális párt szóvivője útján jelezte: büszke arra, hogy ebben a kérdésben közös állásponton vannak Izraellel. "Reméljük, hogy a NOB elfogadja kérésünket" - fogalmazott Irwin Cotler. Kanada az első ország, amely kiállt az izraeli kezdeményezés mellett.

A NOB május 22-én jelezte, hogy nem szervez egyperces néma megemlékezést. A szervezet "rendszeresen megemlékezik az 1972-es tragédiáról, és ezt újra megteszi Londonban, egy ceremónia keretében a játékok idején, de nem lesz egyperces csend a megnyitó ünnepségen" - szögezte le a NOB egyik szóvivője.

megosztom