Interjú

Litauszki Róbert dobogóra esélyes Újpestet vár

  • Horváth Kristóf

Litauszki Róbert több fiatal játékostársával együtt meghatározó tagja lett az Újpest csapatnának. A több poszton is bevethető futballista a hatharom.hu-nak elmondta, nincs megelégedve a lila-fehérek szereplésével, jövőre nagy előrelépést vár.

A 22 éves védő nem fél az új igazolásoktól, akikből ő és a klub is csak profitálhat.Már 2004 óta tagja vagy az Újpestnek, az előző idényben kaptad a legtöbb szerepet az első csapatban. Kijelenthetjük, hogy ez volt a legjobb idényed?
Mindenféleképpen, mivel ez volt az első teljes szezonom, amikor az NB I-es csapatnál tudtam szerepelni. Sokat is játszottam, még úgy is, hogy sérülésből tértem vissza. Az viszont biztos, hogy a nevek alapján előrébb kellett volna végeznünk a bajnokságban. Mi sem tudjuk konkrétan megmondani, mi lehetett a probléma. Nehezen álltunk össze és csak a szezon második felében kezdtünk csapattá forrni. Sokszor nem jött ki a játék, sem az eredmény, ami benne volt az együttesben.

Nagy valószínűséggel Lipták Zoltán távozni fog a védelemből, így még nagyobb szerep hárulhat rád.
Igen, szinte biztosra vehető, hogy Zoli elhagy minket. Nekem mindenféleképpen az a célom, hogy minél többet pályán legyek, minél nagyobb szerepet töltsek be a csapatban, vezéregyéniséggé váljak. Ugyanakkor biztos lesz konkurencia, a vezetők fognak igazolni a védelembe is. De ez nekem is jót tesz majd, így meg kell küzdenem majd a helyemért és tudok tovább fejlődni. Ebből az Újpest és én is profitálhatunk.

Több poszton is megfordultál már, hol van az igazi helyed?
Igen, játszottam az elmúlt szezonban jobb oldali védőt, középső középpályást és középhátvédet is. Középső védőként érzem magam legjobban, de az edzőnek és nekem is jó, hogy több poszton is variálhat velem. Szóval nem esek kétségbe, ha másik pozícióban kell teljesítenem.

Tagja vagy az U21-es válogatottnak is, mik a tapasztalataid a külföldi ellenfelekkel vívott meccsekről?
Nagyon kis különbségek vannak a csapatok között, minden játékos rendkívül képzett, nincs, aki kilógna a sorból. A mérkőzések ennek megfelelően pörgősek, nívósak, ami szolgálja a felkészülésünket, fejlődésünket. Örülök, hogy tagja lehetek a csapatnak.

Mit lehet tudni, a következő szezonban lesz-e ismét dobogóra esélyes Újpest?
Én nagyon reménykedek benne, bár konkrét neveket még mi se tudunk, ígérik, hogy komoly erősítések várhatóak. A csapatnak és a klubvezetésnek is az lehet a célja, hogy a dobogóért harcoljunk. Szeretnénk kiszolgálni a szurkolókat is, akik megérdemlik ezt. Ha van egy erős Újpest, az a magyar focinak is jót tesz. Én nemrég hosszabbítottam meg a szerződésemet, így biztosan a csapattal kezdem meg a felkészülést.