EURO 2012

Del Bosque nyugtatgatja az olaszokat

  • MTI

Az olasz válogatottnál a horvátok elleni csütörtöki 1-1 után attól félnek, hogy úgy esnek ki a labdarúgó Európa-bajnokság csoportköre után, mint a 2004-es tornán: két riválisuk egymás elleni kedvező eredménye következményeként.

Az olaszok a horvátok elleni 1-1 után attól félnek, hogy két riválisuk egymás elleni kedvező eredménye miatt esnek ki.

Az íreket legyőző spanyolok szövetségi kapitánya, Vicente del Bosque azonban ígéri, csapata győzelemre játszik majd Horvátország ellen a labdarúgó Európa-bajnokság C-csoportjának zárókörében, s nem elégszik meg a mindkét együttes számára kedvező többgólos döntetlennel.

Az olasz együttes remek első félidei játékkal 1-0-ra vezetett a horvátok ellen, ám a második játékrész védekezőfutballja megbosszulta magát, s végül meg kellett elégednie egy ponttal. Néhány órával később, az esti spanyol-ír csata (4-0) után pedig hirtelen a 2004-es kontinenstornához kísértetiesen hasonló helyzetben találta magát: azaz, ha az egyaránt 4 ponttal álló spanyol és horvát gárda 2-2-es, vagy annál többgólos döntetlent játszik az utolsó fordulóban, Cesare Prandelli csapata akkor is kiesik, ha nagyon nagy különbséggel veri hétfőn az íreket.

"Sportemberek vagyunk, s biztos vagyok benne, hogy a horvátok hozzánk hasonlóan győzni akarnak majd hétfőn - szögezte le Del Bosque. - Nem számolgatunk, minket csak a győzelem érdekel."

Az olaszok emlékeiben mind a mai napig elevenen él 2004-es Eb, melyet a dánok ellen 0-0-val kezdtek, majd a svédekkel szemben a hajráig 1-0-ra vezettek, Zlatan Ibrahimovic azonban egyenlíteni tudott. A zárókörben a bolgárokat egyaránt verő két skandináv alakulat aztán fordulatos meccsen, a svéd Jonson 89. percben szerzett találatával 2-2-re végzett egymással, az olaszok pedig hiába verték a bolgárokat, a hármas holtversenyből kevesebb rúgott góljuk miatt ők jöttek ki rosszul.

A sokgólos spanyol-horvát döntetlen csak egy a lehetséges forgatókönyvek közül a C-csoport zárófordulójában, ezen kívül még sok minden elképzelhető. Akár a címvédő spanyolok is búcsúzhatnak, ha kikapnak hétfőn, az olaszok pedig nyernek, ugyanakkor nekik a győzelem mellett bármilyen döntetlen elég a negyeddöntőbe kerüléshez, sőt - a horvátokhoz hasonlóan - olasz pontvesztés esetén vereséggel is nyolc közé jutnának. Az olaszoknak nyerniük kell az írek ellen, győzelmük aránya akkor nem számít, ha a spanyol-horvát meccsen valamelyik csapat győz, vagy gólnélküli döntetlennel zárnak az együttesek. Amennyiben 1-1-es eredmény születne a zárókör rangadóján, akkor az olaszok továbbjutásához kétgólosnál nagyobb, vagy legalább három rúgott góllal elért kétgólos győzelem kell.

Az olasz-horvát találkozó összefoglalója:

EURO 2012
Olaszország - Horvátország 1-1 (1-0)
Poznan, Miejski-stadion, 37 096 néző, vezette: Howard Webb (angol).
OLASZORSZÁG: Buffon - Bonucci, De Rossi, Chiellini - Maggio, T. Motta (Montolivo, 63.), Pirlo, Marchisio, Giaccherini - Cassano (Giovinco, 83.), Balotelli (Di Natale, 69.). Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli.
HORVÁTORSZÁG: Pletikosa - Srna, Corluka, Schildenfeld, Strinic - Rakitic, Modric, Vukojevic, Perisic (Pranjic, 68.) - Jelavic (Eduardo, 83.), Mandzukic (Kranjcar, 90+4.). Szövetségi kapitány: Slaven Bilic.
Gólszerző: Pirlo (39.), ill. Mandzukic (72.)
Sárga lap: T. Motta (56.), Montolivo (80.), ill. Schildenfeld (86.)
EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!