Kajak-kenu

A Kovács, Janics duó és Vajda is megvédheti címét Londonban

  • MTI
megosztom

Női K-2 500 m-en a Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa duó, férfi C-1 1000 m-en pedig Vajda Attila nyert pénteken a kajakosok és kenusok második olimpiai válogatóversenyén, a Szeged melletti Maty-éri pályán, s ezzel megváltották repülőjegyüket a londoni játékokra.

Kovácsék végig vezetve, de nagy csatában utasították maguk mögé riválisaikat, köztük a Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina és a Benedek Dalma, Csipes Tamara kettőst. Ebben a számban ez az egy viadal döntött az ötkarikás indulóról, mivel az első fordulóban a Szabó, Kozák Danuta duó nyert, s Kozák egyesben versenyez majd az olimpián, a duplázás pedig nem megengedett.

A megbeszéltek szerint az elején én toltam a hajót, aztán a végén Kati behúzott a célba. Jól rajtoltunk, és én már száz méter után tudtam, hogy győzni fogunk - nyilatkozta a háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics, akit az elsők között kilenc hónapos kislánya, Milana köszöntött a parton. "Úgy érzem, jó úton járunk, de azért van még mit dolgozni."

A szegediek klasszisa társához fordulva viccesen megjegyezte: "azért ez nem rossz egy sérültnek és egy anyukának!" Ezzel arra utalt, hogy a kétszeres ötkarikás aranyérmes Kovács könyöksérüléséből felépülve harcolta ki a londoni csapatba kerülést. A duó kétszeres címvédőként száll majd vízre az olimpián.

Vajda Attila több mint négy másodperces előnnyel ért célba

A hazai közönség kedvence, Vajda Attila óriási fölénnyel győzött egy kilométeren, s mivel Magyarország csak egyetlen kvótát szerzett a kenusoknál, kedvenc száma mellett C-1 200 m-en is vízre száll majd a brit fővárosban. A szegedi kenus kedvezményt kapott Storcz Botond szövetségi kapitánytól, elég volt ezen az egy viadalon győznie az indulási jog kiharcolásához, ennek ellenére győzelme után kritizálta a szakvezetőt.

"Folyamatosan változtatgatták a verseny lebonyolítását, először kitalálták, hogy nyolcas döntők legyenek, aztán módosították ötösre, hogy ne lehessen "vizezni", erre a finálé előtt negyven perccel mégis összehúzták a pályákat, és egymás mellett eveztünk. De nem jött össze a tervük, mégis én nyertem. Én vagyok az olimpiai és a világbajnok, szeretném megvédeni a címemet Londonban" - nyilatkozott indulatosan Vajda. Storcz az MTI érdeklődésére annyit mondott: nem kívánja kommentálni a versenyző szavait.

Péntek délután még egy olyan finálét rendeztek, amely olimpiai válogató volt: férfi K-1 200 m-en Dudás Miklós nyert, ezzel 1-0-ra vezet. Ebben a számban július 4-én rendezik a második fordulót.

Olimpiai válogató
Szeged, Maty-ér
női K-2 500 m:
1. Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa (Honvéd Domino, Démász-Szeged) 1:45.340 p
2. Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina (Honvéd Domino, Graboplast Győr) 1:45.862
3. Benedek Dalma, Csipes Tamara (MTK, Honvéd Domino) 1:47.716
férfi C-1 1000 m:
1. Vajda Attila (Démász-Szeged) 4:08.406
2. Varga Dávid (MTK) 4:12.882
3. Sarudi Pál (Szolnok) 4:12.966
férfi K-1 200 m:
1. Dudás Miklós (Bomba Angyalföldi VSE) 36.786 mp
2. Tótka Sándor (Kőrös) 37.218
3. Gyertyános Gergely (UTE) 37.524
 
korábban:
férfi K-4 1000 m:
1. Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel (MTK, Graboplast Győr) 2:54.439 p
2. Noé Bálint, Schenk Áron, Kugler Attila, Noé Milán (MTK, Vác) 2:56.521
3. Dombvári Bence, Hufnágel Tibor, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor (Honvéd Domino, Bomba Angyalföldi SE, FTC) 3:00.739

 

megosztom