Kajak-kenu

Öt számban az olimpiáért küzdenek a hétvégén a Maty-éren

A kajakosok és kenusok hétvégi, szegedi válogatóján öt számban végleg eldőlhet, hogy mely egységek képviselik a magyar színeket a londoni olimpián.

A tizenkét ötkarikás számból háromban (férfi K-1 1000 és K-2 200, illetve férfi C-2 1000) nem indulnak-indulhatnak a magyarok a játékokon. A fennmaradó kilenc hajóegység közül pedig eddig mindössze kettőben vált ismertté a résztvevő: női K-1 500 méteren Kozák Danuta, férfi K-2 1000 méteren pedig a Kökény Roland, Dombi Rudolf kettős.

Női kajakban a maximális hat kvótája van Magyarországnak, és a péntektől vasárnapig sorra kerülő Maty-éri válogatón óriási harc várható a csapatba kerülésért. K-2 500 méteren az a páros indulhat Londonban, amelyik péntek délután győz; a címvédő és korábban Athénban is győztes Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa duó legnagyobb ellenfele a Szabó Gabriella-Fazekas Krisztina és a Csipes Tamara-Benedek Dalma kettős lehet. A négyes összeállításáról a páros- és a szombati egyesben nyújtott teljesítmény függvényében dönt majd Storcz Botond szövetségi kapitány. A háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics 200 méter egyesben is érdekelt lesz: egy válogatót már nyert, és nagy meglepetés lenne, ha ebben a számban nem ő képviselhetné majd a magyar színeket a brit fővárosban. Ha a hétvégén esetleg kikap, hétfőn különversenyre, úgynevezett szétlövésre kerül sor.

Férfi kajakban K-4 1000 méteren három egység nevezett, amelyik nyer, az indulhat a jövő hétvégi, zágrábi Európa-bajnokságon. "Ha ott az első három között végez a győztes négyes, akkor utazhat az olimpiára. Ha nem sikerül dobogóra állnia, akkor még változhat az összeállítás" - mondta az MTI-nek Storcz.

K-1 200 méteren most lesz a válogató első fordulója, a másodikra július 4-én - közvetlenül a nevezési határidő lejárta előtt - kerül majd sor.

A kenusoknál mindössze egy kvótája van Magyarországnak, így az olimpián ugyanaz a versenyző indul majd 200 és 1000 méteren is egyesben. Utóbbi táv pekingi bajnoka, Vajda Attila kedvező helyzetben van, hiszen elég megnyernie kedvenc száma péntek délutáni döntőjét, és máris kezdheti a felkészülést a címvédésre.

A hétvégi, Maty-éri regatta többi száma a zágrábi kontinensviadalra válogat. Eb-csapathirdetés hétfő délután lesz.