EURO 2012

Olaszország korábban sosem győzte le a horvátokat, talán majd most?

  • Barcsai Róbert
megosztom

Az Európa-bajnokság csütörtöki játéknapján a C csoport második fordulója kerül lebonyolításra, ahol elsőként Olaszország Horvátországgal találkozik. A mérkőzés pikantériája, hogy az olaszok korábban még egyszer sem győzték le a horvátokat, talán ma szakad meg ez a sorozat?

Egy forduló után az a furcsa helyzet állt elő a C csoportban, hogy Spanyolország és Olaszország előtt Horvátország vezeti a tabellát, így a mai olasz-horvát rangadó óriási jelentőséggel bír.

Mint ismert, Olaszország felkészülése a kontinensviadalra meglehetősen gyengén sikerült, hiszen a Luxemburg elleni összecsapás elmaradt, majd az oroszoktól egy hármast kaptak a taljánok. Ami ennél is szomorúbb, hogy a bundabotrány még az edzőtáborba is begyűrűzött, így aztán végképp nem lehetett nyugodt a készülődés.

Ennek ellenére az olaszok meglepően jól játszottak az első fordulóban a spanyolok ellen, hiszen a félidei 0-0-t követően Di Natale révén meg is szerezték a vezetést, ám végül 1-1-es döntetlennel ért véget a mérkőzés. Az értékes pont megszerzése mellett fontos, hogy az olaszok nagyon jól teljesítettek, a kontráik kiválóan ültek, és akár le is győzhették volna a címvédőt.

  • Olaszország - Horvátország 2012-06-14 18:00:00

 

A spanyolok elleni mérkőzés viszont már a múlté, és mivel a horvátok legyőzték Írországot, ezért Olaszország (is) győzelmi kényszerben van, ami azért nem tűnik olyan egyszerű feladatnak. A jelek szerint viszont Prandelli mester a csapat összeállításán nem, vagy csak kis mértékben fog változtatni, azonban az olaszok hozzáállása nagyban módosulhat, hiszen itt egyértelműen a győzelemre kell játszaniuk, így talán offenzívabb focit várhatunk tőlük. A jelek szerint ezzel Prandelli mester is egyetért: „A mai mérkőzést meg kell nyernünk, viszont Spanyolország ellen természetes, hogy mindenki a kontrákra épít.” Az olaszok szövetségi kapitánya a horvátokról is beszélt: „Nagyon jól szervezett csapat, akik szeretik feltolni a védekezésüket.”

Mario Balotelli

Olaszországnak tehát ma mindképpen nyernie kell, ám a jelek szerint tényleg nem lesz túl könnyű dolga a taljánoknak.

Már csak azért sem, mert Horvátország nagyon meggyőző, magabiztos játékkal 3-1-re verte Írországot. A horvátok már a harmadik percben megszerezték a vezetést, amelyet St. Ledger még ki tudott egyenlíteni, ám a szünetre mégis a horvátok vonulhattak előnnyel, akik Jelavic révén ismét a javukra fordították a meccset. Az utolsó pofont végül Mandzukic vitte be, így Horvátország 3-1-es sikerrel kezdte meg a tornát.

Ami szembeötlő volt az írek elleni meccs során, az a hihetetlenül szervezett támadásépítés, valamint a bizonytalan hátsó alakzat. Nagy kérdés, hogy ez mire lesz elég az olaszok ellen, akik nagyon jól védekeztek a spanyolokkal szemben, és a kontráik is nagyon ültek…

A horvátok egyébként magabiztosnak tűnnek a mai mérkőzés előtt, amelyet Luka Modric nyilatkozata is bizonyít: „Az olaszok elleni meccs elképesztő lesz számunkra, remélem, hogy meg tudjuk ismételni az írek elleni teljesítményünket. Nyilván teljesen más meccs lesz, így jól fel kell készülnünk. Azt a játékot, amit az írek ellen mutattunk, a világon bárki ellen képesek vagyunk megismételni.”

Az írek elleni produkció megismétlésére egyébként minden játékosnak adott a lehetőség, hiszen a jelek szerint Slaven Bilic egy helyen sem változtat csapatán.

A mérkőzésnek külön pikantériát ad, hogy Horvátország függetlenné válása óta Olaszország egyetlen alkalommal sem tudta legyőzni a kockásmezeseket, amely nem túl jó előjel a taljánok számára. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy a legutolsó egymás elleni mérkőzésre nagyjából hat éve került sor, így nem mondható, hogy a két együttes olyan gyakran találkozna. Az eddigi öt egymás elleni meccsből hármat Horvátország nyert, kettő pedig döntetlennel ért véget.

Olaszország-Horvátország egymás ellen
Év Párosítás Eredmény
2006 Olaszország-Horvátország 0-2
2002 Olaszország-Horvátország 1-2
1999 Horvátország-Olaszország 0-0
1995 Horvátország-Olaszország 1-1
1994 Olaszország-Horvátország 1-2
Olaszország-Horvátország
Hathárom-tipp: Olaszország góljainak száma (ázsiai) – Over 1
Iroda: Pinnacle @ 1.763
Tipperősség: 8/10

Egy ennyire kiélezett mérkőzésen elég nehéz megmondani, hogy ki fogja megnyerni azt, mert bár az olaszok tényleg nagyon jól teljesítettek a spanyolok ellen, ám az írek elleni meccs alapján ugyanez a horvátokról is elmondható.

Ezen kívül az egymás elleni mérleg is sokkoló, így aztán abszolút nem merünk pénzt kockáztatni ezen az összecsapáson.

Amire viszont érdemes fogadni, az nem más, mint az olasz gólok száma. Elsősorban azért, mert Balotelliéknek nagy szükségük van a győzelemre, amelyet az eddig mutatott játék alapján akár meg is szerezhetnek. Ahhoz viszont, hogy megnyerjék a meccset, egyértelműen gólt/gólokat kell szerezniük.

Olaszország-Horvátország, a várható kezdőcsapatok

Erre egyébként minden esélye meg is van az olaszoknak, mivel a horvát védelem elég gyatrán teljesített az írek ellen, hiszen volt egy-két elképesztően nagy hibájuk is. Ez persze érthető, ugyanis a horvát hátsó alakzat egy része idős és lassú, ráadásul a fiatalabbak sem tartoznak a tapasztalt játékosok közé, az egyik középső védő, Schildenfeld például a Bundesliga 2-ben szereplő Frankfurt játékosa.

Mindent egybevetve ez gyakorlatilag egy újabb ingyenes fogadásnak minősül, ugyanis az olasz gól gyakorlatilag garantált egy ilyen kiélezett szituációban, főleg egy ennyire gyenge védelemmel szemben, és ahol egy találat születik, ott bizony jöhet több is, főleg ismerve az olaszok kontrajátékát. Egy talján gól esetén a tét visszajár, kettő, vagy annál többnél pedig nyertes a tipp, ha netán pedig Balotelliék képtelenek lennének betalálni, akkor a fogadás vesztesként lesz kiértékelve.

A mérkőzésről 18:00-tól élő, szöveges tudósítást olvashatsz itt, a hatharom.com-n

 

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!

 

megosztom