EURO 2012

Olaszország a horvát meccs után is nyeretlen maradt

A C-csoport második fordulójában a továbbjutás szempontjából sorsdöntő találkozót vívott egymással a spanyolokkal remiző olasz és az íreket legyőző horvát válogatott. A találkozó két ellentétes félidőt hozott, az elsőben Olaszország dominált, majd Pirlo révén vezetést is szerzett, de a fordulás után a horvátok rákapcsoltak és Mario Mandzukic találatával megszerezték az egyik pontot. Mivel az utolsó körben Slaven Bilic együttese a címvédő spanyolokkal, míg Prandelli legénysége az írekkel találkozik, utóbbinak kedvezőbbek az esélyei a negyeddöntőre.

A C-csoport első mérkőzései után az a furcsa helyzet állt elő, hogy Spanyolország és Olaszország előtt Horvátország vezette a tabellát, így a olasz-horvát rangadó óriási jelentőséggel bírt.

Ennek megfelelően remek iramban, harcos szellemben indult a találkozó, melyen elsőként az olasz csapat ragadta magához a kezdeményezést.

Három ezer ember híján telt ház volt Poznanban

Az első játékrész első felében olasz részről Mario Balotelli nevét kell kiemelnünk, a Manchester City csatára mellett Pirlo játéka volt kiváló valamint Marchisio és Cassano is igyekezett minél többször játékba avatkozni.

Az első negyedóra végén Balotelli a kapuval szemben állva lőhetett kapura, de mivel középre tartott a lövés Pletikosa védeni tudott. A horvátok elsősorban pontrúgásokból vagy kontratámadásokból próbáltak veszélyt teremteni Buffon kapuja előtt, de igazán átütő erő nem volt ezekben a kezdeményezésekben.

A 32. percben az akkortájt igen aktív Cassano az ötös sarkáról gurított a hosszú sarok mellé, majd öt perccel később a mérkőzés addigi legnagyobb ziccerét is elpuskázta a Squadra Azzura: Cassano labdája után Marchisio lőhetett alig 10 méterről, de Pletikosa fantasztikus kirepülésével megóvta csapatát a góltól.

Az erősödő olasz offenzívák végül eredményre vezettek, a 39. percben Andrea Pirlo egy szabadrúgás után előnyhöz juttatta Olaszországot (1-0).

Pirlo az első félidőben már-már sziporkázott, a másodikban viszont eltűnt

Az eredmény a horvátoknak egyáltalán nem volt jó, ezért a fordulás után egy teljesen más együttes futott ki a pályára.

Luka Modric vezetésével déli szomszédaink veszélyes támadásokat tudtak vezetni az olaszok ellen, de a befejezéseknél vagy Buffon védett, vagy a horvát támadók voltak pontatlanok.

Az olaszok megúszták a kritikus időszakokat és már úgy tűnhetett, 'rutinból' lehozhatják a találkozót. A 70. percben Strinic balról történő beívelésénél az addig kifogástalanul játszó Chiellini helyezkedési hibája után Mario Mandzukic közelről mattolta Buffont - megszerezve ezzel csapata egyenlítő gólját (1-1).

Mandzukic már három gólnál jár

A hátralévő húsz percben érezhető volt, hogy kevésbé akarnak kockáztatni a felek, de a horvátok az egalizálás okozta lelki plusz után mentek előre becsülettel. Igazán veszélyes akciót azonban sem ők, sem pedig az olaszok nem tudtak már kialakítani -a rendes játékidő letelte után, ha Di Natale jobb ütemben lép be a játékba, talán egy utolsó utáni lehetősége még lehetett volna csapatának.

Az 1-1-es döntetlen azt jelenti, hogy a C-csoportot továbbra is a Horvátország vezeti négy pontjával, Olaszország két mérkőzés után két ponttal áll. Ha a spanyolok legyőzik az íreket, akkor az utolsó fordulóban még három gárdának lesz esélye a továbbjutásra.


 

EURO 2012
Olaszország - Horvátország 1-1 (1-0)
Poznan, Miejski-stadion, 37 096 néző, vezette: Howard Webb (angol).
OLASZORSZÁG: Buffon - Bonucci, De Rossi, Chiellini - Maggio, T. Motta (Montolivo, 63.), Pirlo, Marchisio, Giaccherini - Cassano (Giovinco, 83.), Balotelli (Di Natale, 69.). Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli.
HORVÁTORSZÁG: Pletikosa - Srna, Corluka, Schildenfeld, Strinic - Rakitic, Modric, Vukojevic, Perisic (Pranjic, 68.) - Jelavic (Eduardo, 83.), Mandzukic (Kranjcar, 90+4.). Szövetségi kapitány: Slaven Bilic.
Gólszerző: Pirlo (39.), ill. Mandzukic (72.)
Sárga lap: T. Motta (56.), Montolivo (80.), ill. Schildenfeld (86.)
Részletes tudósítás
Olaszország - Horvátország

Vége a mérkőzésnek!

95. perc: Eduardo pepecselt egy akciót, ha idejében passzol talán eljutottak volna helyzetig.

94. perc: A gólszerző Mandzukic helyett Niko Krancjar a pályán.

92. perc: Nagyon balgán végződött az olaszok ígéretes akciója, Di Natale rossz ütemben kapcsolódott be a játékba, így viszont oda lett a helyzet.

90. perc: Öt perc hosszabbítást jelez a játékvezető!

Hamarosan lejár a rendes játékidő, az olasz térfélen zajlik inkább a játék.

83. perc: Jelavic helyén Eduardo da Silva a pályán.

82. perc: Veszélyes horvát kontrát láthattunk, de Mandzukic elrontotta az utolsó passzt, így még lövés sem lett a dologból.

79. perc: Montolivo könyökölte le Mandzukicot, sárga lap a jutalma.

Ez volt Mandzukic harmadik gólja a tornán, ezzel beérte az orosz Dzagojevet és Gomezt a góllövőlista élén.

76. perc: Montolivo tesztelte Pletikosát 22-ről, de a portás résen volt.

A második félidő alapján nem érdemtelen a kockásmezesek egyenlítése, az olasz csapat elsősorban az eredmény megtartására törekedett, de ráfázott.

71. perc: GÓÓL!! Egyenlített Horvátország! Mandzukic kihasználva Chiellini helyezkedési hibáját egy balról érkező beívelés után bevette Buffon kapuját! 1-1

69. perc: Balotelli le, Di Natale be. 

67. perc: Perisic helyén a bayernes Pranjic a pályán.

Kicsit leült a találkozó, Bilic nem is tétlenkedik, hamarosan cserélnek a horvátok.

62. perc: Prandelli cserél: Motta helyén Ricardo Montolivo a pályán.

61. perc: Balotelli tüzelt 19-20 méterről, de jócskán kapu fölé szállt a labdája.

A második félidőre egy teljesen másik horvát csapat jött ki, Bilic legénysége átvette a játék irányítását.

57. perc: Thiago Motta kapott sárga lapot.

55. perc: Néhány füstbombát dobtak a pályára a horvát drukkerek, a játék emiatt áll.

53. perc: Horvát szöglet a bal oldalról - veszély nélkül.

51. perc: Bonucci átlövési kísérlete után olasz szöglet következik, de nem alakult ki veszélyes lehetőség.

48. perc: Modric lövőkedve jött meg, ezúttal 20-ről bombázott kapu fölé.

47. perc: Modric iramodott meg a kapu irányába, de 18 méterről leadott lövése Buffonnak nem okozott gondot.

46. perc: 37. 096 a hivatalos nézőszám, vagyis nincs telt ház.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

Pirlo góljával szerzett vezetést Itália

45 perc játék után 1-0-ra vezet Olaszország. Cesare Prandelli együttese többet tesz egyelőre a győzelemért mint ellenfele, Cassano, Balotelli és Pirlo is igen aktív támadásban, Marchisiónak is volt egy ajtó-ablak ziccere. Déli szomszédaink nem tudják azt a játékot nyújtani, mint az írek ellen, egy-egy veszélyesnek ígérkező kontratámadáson kívül nem sok mindent csináltak eddig. Ha az eredmény így marad, a horvátok alighanem búcsút inthetnek az Eb-nek.

Vége az első félidőnek!

45. perc: Rakitic vezetésével kontrázott a horvát válogatott, végül Jelavic kisodródott helyzetből leadott lövését Buffon magabiztosan fogta.

42. perc: Támadásban maradnak az olaszok, Pirlo újabb szöglete után Cassano stukkolt a rövid sarok fölé.

39. pec: GÓÓL!! Vezetnek az olaszok! Pirlo végezhetett el szabadrúgást a tizenhatos bal oldaláról, majd tanári módon a rövid felsőbe tekert. Pletikosa csak beleütni tudott a labdába, védeni már nem. 1-0



37. perc: Micsoda lehetőség! Marchisio került ziccerbe Cassano labdája után, de Pletikosa valami egészen elképesztő bravúrral megőrizte kapuját a góltól.

34. perc: Balotelli próbálkozott egy távoli lövéssel, de méterekkel mellé lőtt.

32. perc: Nagy nyomás alatt a horvát kapu, Cassano az ötös sarkáról a hosszú sarok mellé lőtt. Az eddigi legnagyobb olasz helyzet volt.

30. perc: Cassano tört be egy szép csel után a horvát 16-oson belülre, de még mielőtt passzolhatott volna a társaknak szerelték őt.

27. perc: Ígéretes pozícióból Jelavic ívelhetett be egy szabadrúgást, de sorfalról szögletre vágódott a labda. A sarokrúgás után Perisic bólintott pontosan Buffon ölébe.

Az első félidő feléhez értünk, gól egyelőre még nem született. A játék kiegyenlített, a csapatok gólratörően futballoznak, de ziccereket még nem dolgoztak ki.

20. perc: Egy bal oldalon vezetett horvát akció végén az éles belőtt labdát Buffon szedte fel.

18. perc: A második olasz sarokrúgást is veszély nélkül zajlott le.

16. perc: Balotelli a kapuval szemben állva, 15 méterről tüzelt, de Pletikosa kiöklözte a középre tartó lövést.

Lüktető a játék, gyorsan átjátsszák a középpályát a csapatok.

11. perc: Marchisio 18 méterről eleresztett lökete nem sokkal ment Pletikosa kapuja fölé.

Az első 10 percben 52-48 arányban az olaszoknál volt a labda, de kaput eltaláló lövést még nem jegyezhettünk fel.

7. perc: Az első szögletet az olaszok végezhetik el, de Pirlo beadását kifelejik a védők.

6. perc: Az olasz térfélen zajlik a játék, de komolyabb horvát lehetőséget még nem láthattunk.

3. perc: Az első helyzet az olaszok előtt adódott: egy jobbról beadott labdát Balotelli küldött kapura 10 méterről, de mellé trafált.

1. perc: Webb sípszavára az olaszok indítják útjára a labdát.

17:58 - Ami a kezdőket illeti, az első fordulóhoz képest egyik válogatottban sincsen változás.

17:56 - Cesare Prandelli irányításával az olasz csapat még nem szenvedett vereséget tétmérkőzésen.

A hangulatra nem lehet majd panasza a csapatoknak

17:49 - A mérkőzésnek külön pikantériát ad, hogy Horvátország függetlenné válása óta Olaszország egyetlen alkalommal sem tudta legyőzni a kockásmezeseket, amely nem túl jó előjel a taljánok számára.

17:41 - Hogy mit tippeltünk a mai találkozóra, azt ezen a linken megnézheted!

17:39 - Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik az olasz-horvát mérkőzés!

EURO 2012
Olaszország - Horvátország 1-1
Poznan, Miejski-stadion, vezeti: Howard Webb (angol).
OLASZORSZÁG: Buffon - Bonucci, De Rossi, Chiellini - Maggio, T. Motta, Pirlo, Marchisio, Giaccherini - Cassano, Balotelli. Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli.
HORVÁTORSZÁG: Pletikosa - Srna, Corluka, Schildenfeld, Strinic - Rakitic, Modric, Vukojevic, Perisic - Jelavic, Mandzukic. Szövetségi kapitány: Slaven Bilic.