EURO 2012

Vérszemet kaptak a lengyelek, higgadtak az oroszok

Kedd este az A-csoport rangadóján a házigazda Lengyelország 1-1-es döntetlent ért Oroszország ellen. A megszerzett egy pont igazán egyik félnek sem jó, a továbbjutók kérdése így az utolsó fordulóra maradt.

Az első fordulóban a csehek elleni 4-1-es siker alkalmával duplázni tudó Alan Dzagojev 'fejesgóljával' Oroszország a 37. percben ugyan vezetést szerzett, de a második félidőben Jakub Blaszczykowski gyönyörű balos bombájával egalizáltak a lengyelek. A második félidőben már inkább a hazaiak domináltak, de a döntetlen összességében igazságosnak mondható.

Advocaat látja el tanácsokkal Arsavint

Legalábbis kívülállóként, a CSZKA Moszkva fiatal támadója ugyanis másként látja a dolgokat. "Le kellett volna győznünk a lengyeleket, és kiharcolnunk a negyeddöntőben való részvételt. De sebaj, vár ránk még egy görögök elleni találkozó, ahol elérhetjük a céljainkat" - nyilatkozta a 21 éves Dzagojev, aki két mérkőzésen szerzett három találatával vezeti az Eb góllövőlistáját. "Nem történt semmi különleges az első gólom előtt. Általában nekem nem szabad a tizenhatoson belülre futnom, inkább a széleken kell állnom, de most éreztem, hogy lehet keresnivalóm".

A Szborjana szövetségi kapitánya, a holland Dick Advocaat elsősorban hátvédjeit dorgálta meg a lefújás után.

"Úgy összességében azt mondhatom, hogy a döntetlen jó eredmény a számunkra. Lengyelország nagyon jól játszott ezen az estén. Rajtuk volt a nyomás, hogy ha kikapnak, akkor nagyon távol kerülhetnek a negyeddöntőtől. Tudtuk, hogy mit várhatunk tőlük, mégis számos lehetőséget adtunk nekik a támadásra. Ez számomra azt jelenti, hogy a hátsó alakzatunkat meg kell erősítenünk" - mondta a szakember, aki azért nem volt elégedetlen saját csapatával. "Azért mi is jól játszottunk, ismét szereztünk egy gólt, és kialakítottunk néhány gólhelyzetet a második félidőben is. Sajnos valamennyit kihagytuk".

Andrej Arsavin szerint ennek az lehetett az egyik oka, hogy a kelleténél talán fáradtabbak voltak. "Meglehetősen nyílt sisakos futballt játszottunk a második félidőben, ezzel pedig megadtuk a lehetőséget a lengyeleknek a kontrákra. Egy kicsit fáradtabbak voltunk, nem tudtunk nyomást gyakorolni ellenfelünkre".

A lengyel válogatott csatára, Robert Lewandowski úgy véli, jó eséllyel pályázhatnak a továbbjutásra, annak ellenére, hogy két mérkőzés után még nyeretlenül állnak. "Számos új dolgot megtanultam az oroszok ellen, például, hogy milyen négy vagy öt védő ellen egyszerre küzdeni" - kezdte értékelését a Borussia Dortmund támadója. "Sokat dolgoztam a csapatért. Azt gondolom, hogy pszichikailag erősebbek voltunk, mint az első meccsünkön, az orosz csapatnak gondjai voltak ellenünk, és szerintem a csehek is így járnak majd". 

Lewandowskihoz hasonlóan az oroszok elleni pontmentő gól szerzője, Jacub Blaszczykowski fejében sem fordul meg, hogy nem jutnak tovább a csoportból. "Mikor ilyen találattal egyenlítesz, az hihetetlen erőt ad az egész csapatnak. Smuda kapitány kidolgozta a taktikát, mi pedig követtük az utasításait. A csehek elleni lesz számunkra a döntő ütközet, ha nyerünk, akkor jók vagyunk. A legvégsőkig harcolni fogunk" - így a gólszerző, aki szerint a lengyel csapat szurkolói segítségével tovább fejlődhet. "Bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk a jó játékra és a jó eredményekre. A szurkolók jelentik a különbséget, de nekünk is hinnünk kell magunkban. Ha a megfelelő hozzáállással lépünk pályára, rengeteg energiát meríthetünk a szurkolóinkból, és megmutathatjuk nekik, hogy rászolgáltunk a szeretetükre".

EURO 2012
A csoport, 2. forduló
Lengyelország-Oroszország 1-1 (0-1)
Varsó, 50 ezer néző, v.: Wolfgang Stark (német)
gólszerzők: Blaszczykowski (57.), illetve Dzagojev (37.)
sárga lap: Lewandowski (60.), illetve Gyenyiszov (60.), Dzagojev (76.)
 
Lengyelország: Tyton - Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch - Blaszczykowski, Dudka (Mierzejewski 73.), Murawski, Polanski (Matuszczyk 85.), Obraniak (Brozek 90.) - Lewandowski
 
Oroszország: Malafejev - Anyukov, Berezucki, Ignasevics, Zsirkov - Gyenyiszov, Sirokov, Zirjanov - Dzagojev (Izmajlov 79.), Arsavin, Kerzsakov (Pavljucsenko 70.)
EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!