Taktikai Zóna

Holebasz átka - meccselemzés, Görögország-Csehország

  • Kele János

A balhátvéd Holebasz hibáin elment a görögök továbbjutási esélye, a cseheknél Hübschmann volt a nyerő ember.

Továbbra is várni kell a görögök első győzelmére nagy tornán a 2004-es Eb-döntő óta, de nem ez az igazán nagy truváj, hanem, hogy ezúttal a vakgyenge csehek csapták meg őket nagyon simán - pedig valljuk be, az első körös meccsek alapján azért ez nem feltétlenül volt benne a pakliban. Holabasz átka azonban továbbra is kitart, a görögöknek gyakorlatilag nincsen baloldali védekezésük, a lengyel jobbszárny után most a lelkes, de nem különösebben ügyes Gebre Selassie is bohócot csinált belőlük a vonal mellett, ami azért több mint elgondolkodtató fejlemény. Nem mondunk nagy okosságot azzal, hogy a hatodik percre eldőlt a mérkőzés, de néhány meccskép érdekes lehet, ezeket vesszük sorra most.

A formációk nem változtak: görög 4-3-3 a cseh 4-2-3-1 ellen

Ahogyan arról az Eb nyitómeccse után már volt szó, a lengyelek bravúros jobboldali támadásaikkal kerekedtek időszakosan a görögök fölé, a honosított hellén balbekk, Holebasz sokszor csak a fejét kapkodta a villámgyors vonal melletti akciókat látván. Nagyon úgy néz ki, hogy Fernando Santos nem vonta le a megfelelő konzekvenciákat (vagy csak egyszerűen nincsen magasabb szintet képviselő balhátvédje), ugyanis a csehek elleni mérkőzés első félideje is a görög bal oldali védelem krónikus problémáitól volt hangos. Alig öt perc után tökéletesen nyilvánvalóvá vált, hogy sem Gebre Selassie felfutásaival, sem Jiracek szabad mozgásával nem tud mit kezdeni Holebasz, mire ráadásul bármit is lehetett volna tenni ez ellen, már 2-0-ra ment az ellenfél. 


Darabra bőven megvan a görög védelem, a 4-3-3 hátsó hetese kivétel nélkül a saját térfelén, ráadásul a páros kapcsolatok is szépen kialakultak. Hübschmann viszont megtalálja a rést a pajzson és a befelé mozgó Jiraceket indítja - Holebasz meg bámulva nézi, ahogy belső oldalán a kapuig gyalogol a támadó. 1-0.


Három perc telik el, és bár darabra megint megvan a görög védelmi hetes, a helyezkedésük ezúttal már hagy némi kívánnivalót maga után. A fő bűnös persze ezúttal is Holebasz, aki teljesen indokolatlanul lép oda besegíteni a labdás cseh játékost simán lekettőző védőtársaknak, cserébe viszont a helyén indulhat Gebre Selassie. Halkiasz bakija középütt már csak a sorsszerű következmény. 2-0.


Még mielőtt azt gondolnánk, hogy Holebasz minden bakijából gól lett, vessünk egy pillantást a fenti képre. A görögök létszámban megint bőven felveszik a versenyt a cseh támadókkal, szó sincs emberfölényes szituációról, de a balbekk kőbuta helyezkedése miatt újfent oda lyukadunk ki, hogy Jiracek zavartalanul galoppozhat az alapvonal felé.

 

A cseheknél egyértelműen az oroszok ellen még csak csereként használt Hübschmann volt a nyerő ember: a Sahtar fedezete valósággal megszállta a középpályát, már a puszta jelenléte elég volt ahhoz, hogy a szórványos görög támadások megakadjanak. Mellette ráadásul szabadabban osztogathatott Plasil is, aminek a támadójáték szempontjából is meg volt a maga előnye. A görögök kénytelen voltak a széleken erőltetni támadásaik nagy részét, ebből viszont kósza beíveléseknél több nem nagyon sült ki.

Hübschmann jelenléte önmagában elég volt ahhoz, hogy a görögök a vonal mellé szoruljanak, és kósza beívelésekre legyenek kárhoztatva
Hübschmann jelenléte önmagában elég volt ahhoz, hogy a görögök a vonal mellé szoruljanak, és kósza beívelésekre legyenek kárhoztatva.


A görögök hiába változtattak a második félidőre, sokkal veszélyesebbek nem lettek, góljukat is egy az egyben Cech szerencsétlenkedésének köszönhetik. Nagyon adja magát a poén, hogy a cseh kapus mennyire gyámoltalan így, hogy a Chelsea-vel ellentétben itt nem kilenc emberes védő-sorfal serénykedik előtte (az oroszok ellen is benne volt egy gólban), de ne legyünk igazságtalanok, ennek a színtelen-szagtalan gárdának még így is ő az egyik legnagyobb értéke.


Santos cseréinek köszönhetően a szerkezet ugyan átalakult, de a görögök semmivel sem lettek hatékonyabbak, mint az első játékrészben. Középről Fotakisz személyében eltűnt egy ember, az ő helyét a szélről visszavezényelt Fortunisz vette át, a bal oldalra pedig a centerből kilépő Szamarasz került. Gekasz ment a tizenhatoson belülre, de a vonal mellé szorított görög támadásvezetésekből törvényszerűen következő beadásokkal szemben neki nem sok esélye volt, lévén közel sem testesíti meg az igazi target man prototípusát. Szamarasz ugyan a balszélen is hatékonyabb volt, mint elődje, Fortunisz, összességében mégis hiba volt kihozni őt a tizenhatoson belülről.

Szamarasz, mint célember: 4/4 a fejpárbajokban - ugyanez a mutató Gekasznál 0/5.
Szamarasz, mint célember: 4/4 a fejpárbajokban - ugyanez a mutató Gekasznál 0/5

A találkozót tehát nagyjából az döntötte el, hogy ki mennyit tanult az előző mérkőzéséből: a görögök például nem sokat, mert bár Holebasz elé bekerült a védekezésben jóval használhatóbb Fortunisz, de így sem tudták elkerülni, hogy szerteszét cincálják a jobboldalukat. A csehek viszont Hübschmann beállításával stabilizálták a középpályájuk közepét, erősebb lett a játékukat alapjaiban meghatározó Plasil-Rosicky páros kapcsolat, ráadásul különösebben nagy erőkifejtés nélkül be tudták húzni a meccset.

***

A három ponttal álló csehek legutóbb 1982 márciusában győzték le Görögországot.

EURO 2012
A csoport, 2. forduló
Csehország-Görögország 2-1 (2-0)
Wroclaw, 41.106 néző, v.: Stéphane Lannoy (francia)
gólszerzők: Jiracek (3.), Pilar (6.), illetve Gekasz (53.)
sárga lap: Rosicky (27.), Jiracek (36.), Kolar (66.), illetve Toroszidisz (34.), K. Papadopulosz (56.), Szalpingidisz (57.)
Csehország: Cech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limbersky - Hübschman, Plasil - Jiracek, Rosicky (Kolar a szünetben, Rajtoral 90.), Pilar - Baros (Pekhart, 64.)
 
Görögország: Halkiasz (Szifakisz, 23.) - Toroszidisz, Kacuranisz, K. Papadopulosz, Holebasz - Fotakisz (Gekasz a szünetben), Maniatisz, Karagunisz - Szalpingidisz, Szamarasz, Fortunisz (Mitroglu 71.)
EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!