NBA

Duranték leiskolázták Jameséket

Kedden éjszaka végre elrajtolt az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 2012-es fináléja, ahol az első mérkőzésen az Oklahoma City Thunder a Miami Heat gárdáját fogadta. Ugyan a vendégek jobban kezdték az összecsapást, végül Kevin Durant, valamint Russel Westbrook vezérletével fordítani tudott a Thunder, akik 105-94-re nyerték a párharc első meccsét.

Kevin Durant és Thabo Sefolosha

Keddről szerdára virradóra, hajnali három órakor kezdetét vette a harc az NBA nagydöntőjében a két gigász között. A finálé első összecsapásán az Oklahoma City Thunder a Miami Heat gárdáját fogadta, és végül a hazaiak 105-94-re verték ellenfelüket.

A két együttes közti tapasztalatbeli különbség már a mérkőzés elején látszott, hiszen a Thunder pocsékul kezdett, így hat és fél perc elteltével a Heat már 20-10-re vezetett, ám Duranték szerencséjére az első játékrész végére fel tudtak zárkózni hét egységnyire. A gyenge kezdésről így vélekedett a Thunder sztárja: "Nagyon jó formában jöttek ki a mérkőzésre.Jól járatták a labdát, sőt, a dobásaik is betaláltak, de tisztában voltunk vele, hogy sok van még hátra." A második negyedben aztán már stabilizálódni látszott az Oklahoma játéka, amely arra volt elég, hogy 25-25-re mentsék a játékrészt. A nagyszünetet követően az addig pocsékul dobó Westbrook megemberelte magát, és elkezdte bedobálni a helyzeteit, míg a Miamit kisebbfajta impotencia kapta el, már ami a támadásokat illeti, ennek köszönhetően a Thunder egypontos előnnyel várhatta az utolsó játékrészt. A Heat számára balul sikerült negyedről LeBron James beszélt: "Kiváló tervünk volt a kezdésre, de ez a harmadik negyed tönkre tett minket. Ők mindent bedobtak, mi pedig mindent kihagytunk. Sokkal jobbak voltak, főleg támadásban." Az utolsó játékrészben Kevin Durant megmutatta LeBron Jamesnek, hogy valójában hogyan is kell játszani egy ilyen fontos negyedben. Az Thunder háromszoros pontkirálya ugyanis 17 pontot dobott a mindent eldöntő periódusban, míg James szokásához híven csak kereste önmagát, ami abban nyilvánult meg, hogy a negyed első nyolc percében csak egy kosarat könyvelhetett el. A Thunder végül 105-94-re nyerte az első összecsapást, így 1-0-s előnyre tett szert a fináléban.

A mérkőzés embere egyértelműen Kevin Durant volt, aki 20/12-es mezőnymutatójának köszönhetően 36 ponttal zárt, míg a Thunder másik sztárja, Russel Westbrook pocsék start után 27 egységig és 11 gólpasszig jutott. Érdekesség, hogy Scott Brooks mester annyira elégedett (?) volt Thabo Sefolosha játékával, hogy a svájci többet játszott, mint James Harden. Ha már a kispadnál tartunk, akkor azt is meg kell említenünk, hogy a Thunder cseréi nagyon jól dolgoztak, összesen 19 ponttal járultak hozzá csapatuk sikeréhez.

A másik oldalon LeBron James 30 pontot tett a közösbe, ami egyébként a Király legjobb teljesítménye az eddigi 11 döntőbeli összecsapásán. Mellette Dwyane Wade látványosan szenvedett, hiszen a hátvéd 19 kísérletéből csak hetet dobott be, ám még így is 19 pontot ért el. Az egyetlen dolog, amiért a Heat nem kapott nagyobb verést, az nem más, mint a kiegészítő emberek teljesítménye, mivel Chalmers 12, de ami ennél is megdöbbentőbb, hogy Battier 16 pontot könyvelhetett el.

Mindent egybevetve úgy gondoljuk, hogy ebből a mérkőzésből sokat még nem lehet levonni a párharc hátralévő részére vonatkozóan, hiszen mindkét edzőnek sokat kell kozmetikáznia együttesén. A Thunder részéről nem ártana megtalálni Harden helyét a csapatban a Heat ellen, mivel a későbbiek során az ő jó teljesítményére is szüksége lesz az együttesnek, viszont a mai nap során az év legjobb hatodik embere inkább szenvedett, ami elsősorban védekezésben mutatkozott meg. A másik oldalon érdemes lenne elgondolkodni Chris Bosh reaktiválásán, hiszen az erőcsatár az elmúlt időszakban a kispadról beállva próbálja nehezíteni az ellenfelek dolgát, ám Jameséknek láthatóan szükségük lenne rá a kezdőben is.

A Miami Heat leghamarabb csütörtök éjszaka vághat vissza a Thundernek az elszenvedett vereségért, ugyanis akkor kerül sor a döntő következő mérkőzésére.

A párharc állása egy mérkőzés után: 1-0 az Oklahoma City Thunder javára.

NBA
Rájátszás, 41. játéknap
Oklahoma City Thunder-Miami Heat 105-94