Hathárom TV

Busszal raliztak a Hungaroringen - videó

  • Hesz Tamás

Hazánk legjobb raliversenyzői csatlakoztak egy figyelemfelhívó versennyel a Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum a balesetmentes közlekedésért szervezett kampányához. A nagy összecsapás elnevezésű versenyen autó és autóbusz volánja mögött mutatta be vezetői tudását a hazai rali bajnokságban jelenleg vezető Herczig Norbert, Bútor Róbert, Turán Frigyes és navigátora, az ezúttal a bal egyben szerepet vállaló Zsíros Gábor.

A három szakaszból álló bajnokságot végül Turán Frici nyerte, aki a versenyt követően kijelentette, akinek fontos a biztonságos közlekedés, mindenképpen iratkozzon be egy itteni kurzusra, mert a szimulált váratlan helyzetek néha még nekik is tudtak meglepetést okozni. Bútor Robi annak örült a legjobban, hogy végre képes volt idén befejezni egy versenyt – ráadásul egy abszolút második hellyel –, míg az ezúttal a dobogó legalsó fokára álló Herczig Norbi annyit mondott mosolyogva: Veszprémben visszavágok!

A három szakaszon elért időeredményeket összesítve végül minimális, egy másodperces különbséggel Turán Frigyes lett a Tanpálya bajnoka Bútor Róbert előtt, a harmadik Herczig Norbert, míg a negyedik az ezúttal sofőrként helyt álló Zsíros Gábor lett.
„Nagyon örültem ennek a kezdeményezésnek, mert amellett, hogy a versenypályán riválisai vagyunk egymásnak, az életben jó, mondhatni baráti viszonyt ápolunk egymással. Egészen a rajtig most is kötetlenül szórakoztunk, ám amikor elindul a bajnokság, bizony kijött belőlünk a versenyző. Nagyon büszke vagyok arra, hogy első lettem, és annak kifejezetten örülök, hogy navigátorom, Gabi is megállta a helyét” – jelentette ki Turán Frigyes az eredményhirdetést követően. Tökéletesen egyetértett ebben a második helyen végző, ám egyetlenegy verő hibát sem vétő Bútor Róbert, aki más okból is örült annak, hogy részt vett a versenyen.
„Ez az első olyan idei futamom, amit be is tudtam fejezni, ráadásul rögtön egy abszolút második hellyel. A versenyautómmal is kipróbálnám szívesen a pályákat, mert az még nehezebb feladat lenne, lévén, abban semmilyen elektronikus segédeszköz nincsen. Most vezettem életemben először buszt, és megtapasztalhattam, milyen érzés az, amikor egy ilyen monstrum teljes hosszában megpördül alattam. Egy biztos, két-három évente kötelezővé tenném az itt elvégezhető kurzust valamennyi, jogosítvánnyal rendelkező ember számára, mert biztos vagyok abban, hogy jóval kevesebb baleset lenne a közutakon” – fogalmazott Bútor Róbert.

Herczig Norbert a Mecsek Rallye megnyerését követően ezúttal a harmadik helyen végzett, ám ettől függetlenül nagyon jól érezte magát a rendezvényen. Mint mondta, tavaly a Tanpálya Arcaként is fontosnak tartotta a biztonságos, balesetmentes közlekedésért való küzdelmet, és az ehhez kapcsolódó akciókban mindig szívesen vesz részt.
„Nagyon nehezen dolgozom fel a vereséget, ám semmi baj, majd július közepén Veszprémben majd visszavágok. Nagyon sokat viccelődtünk egymással, amikor valamennyien autóban ültünk a próbakörök alatt, és állítom, a nemes cél mellett mi is egyre inkább összekovácsolódtunk egymással. A busz vezetése is nagy élmény volt nekünk, megérezhettük, mekkora felelőssége van egy-egy sofőrnek a forgalomban. Felszabadultan álltunk a feladatok elé, és azt remélem, lelkileg feldobódottan állunk majd rajthoz a következő bajnoki futamon. Sok ilyen rendezvényre lenne szükség ahhoz, hogy az emberek valóban odafigyeljenek a biztonságos közlekedés fontosságára” – nyilatkozta Herczig Norbert.
A navigátorként versenyző, ám ezúttal a bal egyben is bizonyító Zsíros Gábor abban reménykedik, hogy a családtagjait is kihozhatja a tanpályára, hogy ők is kipróbálhassák, mit is kell csinálni, ha az autós váratlan körülmények közé kerül a forgalomban.
„Én azt sem tartanám kizártnak, hogy a jogosítvány megszerzésének egyik feltétele lenne egy itteni kurzus sikeres elvégzése. Sajnos, nem sokan tudják, mi a helyes döntés, ha a forgalomban valamilyen váratlan helyzetbe kerülnek. Ha hívnak, szívesen jövök legközelebb is” – árulta el Zsíros Gábor.