EURO 2012

A győztes cseh kapitányt nem érdekli, ha kifütyülik, Barost jobban félti

Csehország remek kezdéssel 2-1-re legyőzte Görögország válogatottját a két csapat Európa-bajnoki mérkőzésén az A csoport második fordulójában. Fernando Santos, a hellének szövetségi kapitánya szerint a cseh kezdés minden tervüket felborította.

"Nagyon rosszul kezdődött a mérkőzés számunkra" - összegezte pontosan a görögök kapitánya az első percek eseményeit. "A kezdéstől hátrányban voltunk. Sejtettük, hogy a csehek jók lehetnek, de arra nem számítottunk, hogy ennyire uralni tudják a pályát. Nem tudtunk reagálni. Korábban alig kaptunk gólokat, most pedig két mérkőzésen háromszor is betaláltak ellenünk. Sajnos az első tíz perc nagyon sokba került nekünk. Nem voltunk a pályán, utána pedig inkább szívből mint ésszel játszottunk. Hiába voltak lehetőségeink, azokat nem tudtunk higgadtan kihasználni."

Fernando Santos igyekezett megvédeni saját döntését a csapat összeállítását illetően, miután felvetődött, hogy rossz volt a kezdőcsapat összetétele: "Könnyű a mérkőzés után arról beszélni, hogy nem jó felállásban kezdtünk, de az az igazság, hogy a két korai gól miatt teljesen felborultak a dolgok. Nem felejthetjük el, hogy ugyanez a csapat egy nagyon jó második félidőt produkált a lengyelek ellen, így nem a kezdőcsapatban kell keresnünk a hibát."

A szakember azt is elmondta, hogy mi volt a haditerve az utolsó percekre, és hogy abba milyen hibák csúsztak: "Sok volt a magas labda, ezekkel Mitroglut próbáltuk keresni. Gekasznak mögötte kellett volna helyezkednie. Ez sajnos nem hozta azt, amit vártunk. Többnyire csak a cseheknek rugdosták oda a labdát a védőink, ez pedig természetesen nem vezetett eredményre. Ez is azt bizonyítja, hogy inkább szívből, mint ésszel játszottunk. Nem tartottunk lent a labdát, nem játszottuk körbe a védelmet. El kell vonatkoztatnunk attól, hogy sok a hiányzónk, ki kell tisztítanunk a fejünket. Ezt mondtam a játékosoknak is, hinnünk kell a javulásban. Higgadtnak kell maradnunk, hogy az erősségeinket ki tudjuk használni."

Michal Bílek szövetségi kapitány az Oroszország-Csehország mérkőzésen az Európa-bajnokságon 2012-ben.

Michal Bílek, Csehország szövetségi kapitánya kollégájához hasonlóan foglalta össze az első perceket, csak természetesen ellenkező előjellel: "Nagyon jól kezdtünk. Már Oroszország ellen is jól játszottunk, de most szerencsések is voltunk, be tudtuk lőni a helyzeteinket. A szünet után gondot okozott, hogy Rosicky nem tudta folytatni a meccset. Buta gólt kaptunk, ami megadta a reményt a görögöknek, de kitartottunk, elbírtuk a nyomást. Nagy volt rajtunk a nyomás, tudtuk, hogy ha nem nyerünk, vége számunkra az Eb-nek. Sok volt a lehetőség a kapunk előtt, de nagy helyzetek nem voltak, jól védekeztünk."

A cseh kapitány kitért arra is, hogy mi volt a nyerő taktika, és néhány játékosát is kiemelte a csapatból: "Tudtuk, hogy nem a kezdő középhátvédeik fognak játszani. Gyorsan át akartunk jutni a középpályán és utána középen próbáltunk támadni. Jiracek gyors gólt is szerzett, és nagyon jó meccset játszott. A hajrában nem Kolart akartam lecserélni, de összekeverték a számokat. Ez kicsit bosszantó volt, de nem lett belőle gond. Milan Baros jól küzdött, jól játszott. Sajnálom, hogy szurkolók kifütyülték, mert 41 gólt szerzett már a válogatottban, és ez egy csapatjáték, a többieket is csak megzavarja ez a reakció."

A szakvezetőt érdekes módon néhány cseh szurkoló fogadta a legnegatívabban, de elmondása szerint ez nem befolyásolja őt: "Természetesen nem örülök annak, hogy néhány szurkolónk már az elején kimutatta, hogy nem kedvelnek engem. Tudom, hogy nem vagyok népszerű edző Csehországban, és nem örülök neki, de jobban zavar, ha a játékosok kapnak felesleges füttyöt."

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!