Olimpia 2012

Mégis ott lehet minden úszóváltónk Londonban

  • MTI
megosztom

A női vegyesváltó is rajtengedélyt kapott a nemzetközi szövetségtől (FINA), így mind a hat váltószámban lesz magyar szereplő a londoni olimpián - számolt be a FINA friss döntéséről Kiss László szövetségi kapitány az MTI-nek.

A szakvezető elmondta, hogy hétfő délelőtt érkezett meg a Magyar Úszó Szövetségbe (MÚSZ) a kedvező hír, amely azt jelenti, hogy sporttörténeti csúcs is született, mivel még sosem fordult elő, hogy fél tucat magyar úszóváltó állhat starthoz egyazon olimpián.

"Vélhetően visszalépés történt" - mondta Kiss László magyarázatul, merthogy eredendően a 4x100-as női vegyesváltó nem indulhatott volna Londonban, szemben a többivel, amelyek mind - így a három férfistaféta, továbbá a 4x200 és a 4x100 méteres női gyorsváltó is - kiharcolták a részvételt. - "Hogy milyen összeállítású négyeseket indítunk, illetve hogy ki lesz váltónként a két tartalék, arról később dönt a MÚSZ" - ismételte meg a kapitány múlt heti közlését, hozzátéve, hogy a kép az e heti Budapest-bajnokság után tisztul le, mivel ez a viadal lesz az olimpiai kvalifikációs sorozat utolsó állomása.

Az "alanyi jogú" öt váltóból a női 4x200-as gyorsváltó a tavalyi, sanghaji világbajnokságon elért ötödik helyével eleve olimpiai résztvevővé vált, s mellé jött a május végi, debreceni Európa-bajnokságon produkált időeredményeinek köszönhetően a további négy - illetve öt - staféta.

Kiss László szerint azzal, hogy mind a hat váltó londoni utazó lett, a korábban gondoltnál is nagyobb létszámú lehet a magyar úszócsapat: "A FINA kedvező döntésével szinte biztos, hogy 29 versenyzővel számolhatunk" - nyilatkozott a szakember.

megosztom