EURO 2012

Kihívás lesz a rendvédelemnek a lengyel-orosz "harmadik félidő"

  • MTI

A lengyel-ukrán szervezésű labdarúgó Európa-bajnokság keddi orosz-lengyel csoportmérkőzésére készül a lengyel rendőrség - mondta egy hétfői sajtótájékoztatón Jacek Cichocki belügyminiszter.

Orosz randalírozók Wroclawban a csehek elleni meccs másnapján

A tárcavezető szerint a rendvédelmi szervek számára igazi kihívást jelent a felkészülés a varsói meccsre.

Az orosz szurkolók előzetes bejelentése szerint a találkozó előtt egy ötezer fős csoportjuk vonul át a Nemzeti Stadionhoz vezető hídon. A szervezők arról biztosították a fővárosi hatóságokat, hogy békés, politikai megnyilvánulásoktól mentes menetet terveznek.

A lengyel közvéleményben hetek óta vitatott téma az orosz szurkolók felvonulása, mert a június 12-ei meccsnek politikai aktualitása is van: a mérkőzés az orosz nemzeti ünnep napján lesz, így sokan provokációktól is tartanak. Egyrészt a szovjet kommunista jelszavak hangoztatásától félnek, másrészt a lengyel nemzeti jobboldal szimpatizánsainak fellépésével is számolnak.

A kedélyeket pillanatnyilag az orosz válogatott csillapította, amely vasárnap megkoszorúzta a két évvel ezelőtt történt szmolenszki katasztrófa áldozatainak állított varsói emléktáblát.

Az Eb lengyel szervezői szerint a keddi mérkőzésre közel 10 ezer orosz és csaknem 30 ezer lengyel állampolgár vett jegyet. Becsléseik szerint 2-3 ezer belépővel nem rendelkező orosz is megjelenik a fővárosban.