EURO 2012 szakértő

A spanyolokat nem féltem, ha az olaszok ikszelnek, elszállhatnak - Várhidi Péter

  • Göbölyös János

Az Európa-bajnokság csoportmérkőzései közül a Spanyolország-Olaszország meccsnek előzetesen kijárt a szuperrangadó minősítés. A C jelű kvartett nyitó találkozóján a címvédő, a legutóbbi vb-győztes a 2006-os világelsővel mérte össze tudását. A derbiről Várhidi Péter, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya osztotta meg észrevételeit a hathárom.hu olvasóival.

Megvan az iksz, Fabregas és Thiago Motta gondolatai mintha már a következő meccsen járnának - Fotó: AFP

A magyar játkvezetői ötös Kassai Viktor irányításával méltó ,,tartozéka" volt a két gigász csatájának, bár ez utóbbi kifejezést a játék nem igazán tükrözte. Voltak ugyan szép jelenetek, remek megoldások (klasszis futballistákról lévén szó, ez a minimum), ám már a csapatok összeállítása, hadrendje sejttette, hogy Vicente del Bosque és Cesare Prandelli tartalékolja ütőkártyáit. Az 1-1-es végeredmény tulajdonképpen mindkét válogatott számára elfogadható, a továbbjutás szempontjából kulcskérdés lesz, hogy a szalonremi után melyikük képes legyőzni az íreken könnyedén átlépő horvátokat.

,,Számomra megdöbbentő volt mindkét csapat összeállítása - kezdte értékelését Várhidi Péter. - A spanyolok befejező csatár, és szélsők nélkül kezdtek, míg az olaszok a rájuk egyáltalán nem jellemző három védős felállást választották, ráadásul De Rossi szerepeltetése a hátvédsor közepén a régi söprögetős világot idézte. Az öt középpályás előtt náluk sem volt klasszikus center, hiszen Cassano inkább az előkészítésben erős, míg Balotelli a szélen képes jobb teljesítményre. Mindettől függetlenül élvezetes, jó mérkőzést játszott a két együttes, főként a cserék után, amikor már Di Natale, Navas és Torres is a pályán volt. Ők azért nagymértékben dobtak a színvonalon. Végig úgy éreztem, hogy mindkét kapitány a ,,nem kikapni" elvet szem előtt tartva jelölte ki a kezdő tizenegyet, határozta meg a hadrendet, a taktikát. Ez a fajta kísérletezgetés számomra csalódást jelentett. Meggyőződésem, de legalább is nagyon bízom benne, hogy a következő fordulókban változtatnak, főként azután, hogy a horvátok bebizonyították, komolyan kell számolni velük a folytatásban is. Én most úgy gondolom, hogy az íreket mindketten legyőzik, szerintem a spanyolok a horvátok ellen is nyernek, akik viszont ki-ki meccset játszanak a következő körben az olaszokkal".

Várhidi hozzátette, hogy a spanyolokat azért nem félti, mert kialakult, kész játékuk van, vasárnap csupán ízelítőt adtak abból, amit valójában - csatárokkal kiegészülve - tudnak, és bárhogyan állnak fel az írek ellen, két-három góllal megverik őket. Az olaszok ugyanakkor szerinte ennél sokkal többre nem képesek:

,,Nem érzem bennük a gólt, legalább is annyit nem, hogy az biztosan elegendő legyen a továbbjutáshoz. Nem valószínű, hogy a horvátok ellen elég lesz a jól szervezett középpálya, ahol most jobbára zongoracipelők szerepelnek. Nagyon hiányzik ebből a csapatrészből egy Del Piero kvalitású játékos, vagy Tonihoz, Tottihoz hasonló tudású csatár. Az olaszoknak a jelenlegi összetételükben csúcsteljesítményt kell nyújtaniuk a horvátok ellen, ha ikszelnek, elszállhatnak".

A szakember külön kitért Balotellire, aki a spanyolok ellen sem hazudtolta meg magát, a sokszor flegmának tűnő viselkedéséből és játékából ezúttal is felvillantott néhány momentumot. Pedig akár nyerő ember is lehetett volna, ha miután labdát szerzett Ramostól, nem szórakozza el a ziccerét:

,,Örök ígéret marad ez a srác, pedig kiváló képességekkel rendelkezik. Nem tudom, mikor nő be a feje lágya, pedig sokan, sokféleképpen próbálták már jó irányba terelni. Már-már az az érzésem, az edzői presztízskérdést csinálnak abból, hogy kinek sikerül megnevelni, ezért kap még mindig bizalmat a klubcsapatában és a válogatottban is, bár Mancini az utóbbi időben már kihagyogatta a Cityből. Annak idején az Internél Mourinho sem tudott vele mit kezdeni, már akkor kérdésessé vált, hogy rátalál-e a helyes útra, pedig a tudása alapján akár világsztár is lehetett volna belőle. Csodálkoznék, ha a horvátok ellen Prandelli a kezdőbe jelölné".

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!