Euro 2012

A spanyolok az írek ellen is csatár nélkül állnak fel

  • MTI

Megvédte csapata csatár nélküli felállását az olaszok elleni 1-1-es döntetlen után Vicente del Bosque, a címvédő spanyol válogatott szövetségi kapitánya a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon.

A C csoport vasárnapi első összecsapásán - melyet Kassai Viktor vezetett - a spanyol szakvezető klasszikus befejező ember nélkül küldte pályára csapatát: Fernando Torres, Fernando Llorente és Alvaro Negredo is a kispadon kezdett.
"Az volt a célunk ezzel a felállással, hogy növeljük a labdabirtoklást, de nem tudott érvényesülni a sokpasszos játékunk, mert száraz és lassú volt a pálya" - jelentette ki del Bosque. "Lehet, hogy a folytatásban az írek ellen is maradunk ennél a hadrendnél, bár számomra Silva, Fabregas és Iniesta is csatárnak számít." A sorozatban 14 győzelem után "ikszelő" spanyolok azóta hivatalosan is panaszt emeltek a gdanski stadion silány gyepszőnyege miatt.
A 61 éves kapitány taktikáját bírálta elődje, Luis Aragones, aki négy éve Eb-diadalra vezette a válogatottat: "Tiszteletben tartom a döntését, de én egy középcsatárral álltam volna ki" - írta a Marca című sportnapilapban. "Amikor Torres beállt a második félidőben, sok zavart okozott az olaszoknál."
 A túloldalon Cesare Prandelli is értetlenül fogadta a spanyol támadók mellőzését: "Meglepett bennünket, hogy Torres nélkül kezdtek a spanyolok, de az új helyzet ellenére kitartottunk a saját játékunk mellett. Az első félidőben mi voltunk veszélyesebbek, de az egyenlítő gólért azért többet is küzdhetett volna az ellenfél." Az olasz szakvezető kitért kiváló cseréjére is, ugyanis a második félidőben az előtte nagy helyzetet elügyetlenkedő Mario Balotelli helyére Antonio di Natalét állította be, aki néhány perc múlva góllal hálálta meg a bizalmat. "Balotelli lehozatala nem büntetés volt" - hangsúlyozta Prandelli. "Már korábban elhatároztam, hogy Antoniót pályára küldöm, ami jó húzásnak bizonyult."