EURO 2012

A sörök mellett a múzeumbelépők is fogynak

  • MTI

Szurkolók ezrei látogatják a jelentős lengyel múzeumokat, hogy a lengyel-ukrán szervezésű labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzései közötti szünetekben megismerjék Lengyelország történetét. A legnagyobb érdeklődés a Varsói Felkelés Múzeumát és az auschwitz-birkenaui volt náci haláltáborban működő emlékhelyet övezi - írta hétfőn a Rzeczpospolita című napilap.

Jan Oldakowski, az interaktív fővárosi múzeum igazgatója rendkívüli esélynek tartja a nemzetközi figyelmet, mert az alkalmat megragadva dióhéjban bemutathatja a külföldi turistáknak és újságíróknak a város és Lengyelország történetét. Ugyanakkor más lengyel városok lakóit is felvilágosítja az 1944-ben kitört, 63 nap után elbukott varsói felkelésről, amelynek megtorlásaként a német megszállók földig rombolták a fővárost.

Az auschwitz-birkenaui múzeumot a német válogatott mellett a Krakkóban tartózkodó angol, holland és olasz nemzeti csapat is meglátogatta, majd a sportolók a megsemmisítéstől több mint ezer zsidót megmentő Oskar Schindler német gyáros üzemét is felkeresték.