NBA

Összejött az álomdöntő

Talán az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) idei rájátszásának eddigi legfontosabb játéknapja volt a 40., ahol a Miami a Bostonnal mérkőzött meg a Keleti főcsoportdöntő hetedik mérkőzésén, amelyet végül a Heat nyert 101-88 arányban. LeBron Jamesékre Kevin Durant és az Oklahoma City Thunder vár a nagydöntőben.

Chris Bosh

Miami-Boston

A Boston kezében egy alkalommal már ott volt a lehetőség a nagydöntő kivívására, ám 3-2-es vezetésnél Garnették keze megremegett, így jöhettek vissza a hetedik meccsre Miamiba, ahol végül a papírforma érvényesült, hiszen a Heat 101-88-as győzelmével bejutott a fináléba. A mérkőzés azonban nem indult zökkenőmentesen a Miami számára, akik az első negyedet négy, míg a másodikat három ponttal veszítették el, így a félidőben 46-53 állt az eredményjelzőn. A Miami viszont nem adta fel, és a harmadik negyedben 73 pontnál egyenlíteni tudtak, de a Boston egészen 82-81-ig tartotta magát, ekkor azonban a záró játékrészben Jamesék egy 10-2-es rohamba kezdtek, ami már túl soknak bizonyult a Celtics számára. A Heat 101-88-as sikerének köszönhetően tehát bejutott a fináléba, ahol majd az Oklahoma City Thunder vár rájuk, az a sorozat pedig kedden kezdődik majd. A mérkőzést követően Eric Spoelstra nyilatkozott a Boston elleni szériáról: „Úgy gondolom, hogy olyan volt ez a sorozat, mint amilyennek egy Keleti főcsoportdöntőnek lennie kell. Jó volt látni a csapatot, hogy ennyire össze tudtunk állni egy ennyire nehéz párharc során.”

LeBron James csodálatos estéje ezúttal sem maradt el, mint ahogy a Király immár az ötödik olyan meccsét játszotta a Boston elleni sorozatban, ahol legalább 30 pontot és 10 lepattanót szerzett, ezúttal előbbiből 31, utóbbiból pedig 12 jött össze neki. Mellette ki kell még emelnünk Dwyane Wade 23 pontját is, ám aki tovább növelte a két együttes közötti különbséget, az a kispadról beálló Chris Bosh volt, aki 8/10-es mezőnymutatóval 19 pontot termelt. A másik oldalon Rajon Rondo ismét tripla-duplát ért el, méghozzá 22 ponttal, 14 gólpasszal és 10 lepattanóval. Mellette az összes kezdő legalább 14 pontot termelt, azonban a cserék mindössze két egységet tettek a közösbe, így gyakorlatilag ismét esélytelen volt a Celtics. Paul Pierce ugyan 19 ponttal csapata második legeredményesebb játékosa volt, mégsem lehet elégedett a teljesítményével, mivel a kiváló kezdés után 7/18-ra esett vissza a mezőnymutatója.

A párharc végeredménye: 4-3 a Miami Heat javára.

NBA
Rájátszás, 40. játéknap
Miami Heat-Boston Celtics 101-88