Roland Garros

Nadal szettelőnyben, Djokovics feljövőben - hétfőn folytatódik a döntő

Két esőszünet szakította félbe a Rafael Nadal-Novak Djokovics döntőt a francia nyílt teniszbajnokság férfi egyes versenyében, végül hétfőre halasztották a folytatást. A címvédő és hatszoros győztes spanyol játékos az első játszmát 6:4-re, a másodikat 6:3 nyerte, a harmadikban Djokovics 6:2-vel szépített, a negyedikben pedig a szerb teniszező vezetett 2:1-re, amikor a versenybíró döntése nyomán ismét megállt a játék.

Hétfőre halasztották a folytatást

A francia nyílt bajnokságon legutóbb 1973-ban nem tudták vasárnap lebonyolítani a férfi egyes fináléját: akkor is az eső miatt történt halasztás, és a román Ilie Nastase csak kedden győzte le a jugoszláv Niki Pilicet.

A döntő eddigi alakulása

A világelső Novak Djokovics 43 év után az első férfi teniszező lehet, aki egymást követő négy Grand Slam-tornán emeli magasba a bajnoknak járó trófeát, míg a címvédő Rafael Nadal rekordot jelentő hetedik alkalommal nyerhet a Roland Garroson. Akárki győz, történelmet ír...

Első szett

Nos, az elején úgy tűnt, a teher a szerb vállát nyomja jobban. Szemerkélő esőben kezdődött a mérkőzés, Nadalé volt az első pont az igen magas színvonalú első labdamenet után. Három bréklabdával indított Nadal, hármat hárított Djokovics, de a negyediket és ezzel a játékot behúzta Nadal. A második gémben saját szerváját semmire nyerte a spanyol, a harmadikban két megnyert labdamenetet tudott felmutatni a szerb, Nadal nagyon gyorsan elhúzott 3:0-ra. Ezután viszont Nadal - a tornán másodszor - elvesztette adogatását, a szerb egyre magabiztosabb lett, a hálónál is pontokat ütött, és először a találkozón hozta saját adogatását (3:2). Nadal egyre többször hibázott, második kettős hibájával juttatta bréklabdához ellenfelét, és el is vesztette adogatását (3:3). Ezután Djokovics meglepő módon kettős hibával vesztette el szervagémjét, így ismét Nadal volt brékelőnyben (4:3).

A folytatásban Nadal és Djokovics is viszonylag simán nyerte adogatását, 5:4-re módosult az állás, a spanyol a szettért szerválhatott, és nem hibázott, első játszmalabdáját behúzta és 58 perc alatt 6:4-el került szettelőnybe.

Második szett

Nadal a második felvonást is brékkel kezdte, majd a következő gémben Djokovics 40:15-ről fordított, de Nadal hozta a játékot. Djokovicsnak nagyot kellett küzdenie adogatásában, de sikerrel járt (2:1), és lebrékelve ellenfelét kiegyenlített, majd először a mérkőzésen 3:2-vel előnybe került. Egyébként ebben a játékban egy hosszú labdamenet végén a földhöz vágta ütőjét dühében.

Nem sokáig örülhetett a világelső, Nadal kiegyenlített, majd elvette Djokovics adogatását. Ezután Nadal könyörtelen volt: semmire hozta a szerváját, egy játékra került a 2-0-s szettelőnytől - ezt azonban az eső félbeszakította. Az egyik labdamenetben egyébként Djokovics fair play-díjat érően megadott egy pontot Nadalnak, amit a vonalbíró szabálytalanul elvett.

A szünetben sem tudta összeszedni magát a szerb, Nadal egy remek elütéssel elvette adogatását, és dupla szettelőnybe került.

Harmadik szett

Djokovics bréklabdáig jutott az első játékban, de ismét hibázott (1:0). A folytatásban a spanyol elvette ellenfele adogatását, kezdett egysíkúvá válni a meccs, amikor Nadal is elbukta sajátját (2:1). Ahogyan az első két szettben, a világelső most is feljavult, parádés játékkal hozta adogatását (2:2). A szerb felbátorodott, irányította a játékot, rájött, hogy meg kell törnie az alapvonaljátékot, és másodszor a meccsen brékelőnybe került. Innentől hengerelt, 6:2-re nyerte a harmadik szettet - Nadal először veszített játszmát az idei Garroson, és 2012-ben vörös salakon. És Djokovics vérszagot érzett, a folyamatosan szitáló esőtől felázott pálya nagyon nem kedvezett Nadalnak.

Negyedik szett

Ez a játszma is jól indult a világelsőnek, elvette Nadal adogatását, az első játékban volt egy 44 ütéses labdamenet (!) is, aminek a végén Nadal a hálóba csapta a labdát. A szerb saját szerváját is hozta, zsinórban nyolc gémet nyert a salakkirály ellen, és 2:0.ra elhúzott. Nadal ekkor jobban összpontosított, hozta adogatását, és marad ideje rendezni gondolatait, mert ismét félbeszakították a meccset az eső miatt. Később kiderült, csak hétfőn folytatódik a döntő, a meccs alakulását nézve ez inkább Nadalnak kedvezhet.