Férfi kézilabda

Magabiztos előnyt szereztünk Norvégia ellen Nagy Lászlóval

Hatgólos győzelmet aratott a magyar férfi kézilabda-válogatott Norvégia együttese ellen a 2012-es világbajnokság selejtezős párharcának első mérkőzésén.

Norvégia csapata kezdte jobban a mérkőzést, amelyen Nagy László három év óta először lépett pályára hivatalosan a magyar válogatottban. Ő rögtön a kezdőbe került, de az első percekben Császár Gábor járt élen a gólszerzésben. Az első találatunkat hetesből szerezte, de a következő két gólunk is az ő nevéhez fűződött.

Fazekas Nándor remekül kezdett a kapuban, ennek ellenére nem mondhatjuk, hogy a meccs elején jó lett volna a védekezés. A veszprémi kapus bravúrokat mutatott be, ziccereket kellett védenie. Ennek ellenére sikerült átvennünk a vezetést. (6-5)

Nagy László a Magyarország-Norvégia férfi kézilabda világbajnoki selejtezőmérkőzésen 2012-ben.

A különbség sokáig nem volt több egy gólnál, csak a 17. percben sikerült "elhúzni" a magyar válogatottnak 10-8-ra. A védekezés Nagy László, Laluska Balázs és Schuch Timuzsin keménységének köszönhetően stabilizálódott. Ennél az állásnál azonban hosszú időre befagyott a támadójátékunk, az első félidő hajrájában perceken keresztül nem sikerült a kapuba találnunk, a vendégek hálóőre, Dahl ugyanis magára talált, remekül védett. A szünetig azért még sikerült megtörni a gólcsendet, de a különbség nem nőtt, 12-10-re alakult az állás.

A második félidőt ugyan a mieink kezdhették, de az első gólokat megint a norvégok szerezték. Néhány perc elteltével azonban sikerült teljes zavart okozni a vendégek támadójátékában, több labdaszerzés után már 17-13-ra vezettünk.

A jó indulásokat azonban megint rövidzárlat követte, felállt fal ellen bajban voltunk támadás közben, így szívósan küzdve felkapaszkodott az ellenfél, 20-19 is volt az állás, de a hajrá ezúttal a miénk lett. Sikerült mozgékonyabbá, hatékonyabbá tenni az akcióinkat, a kapuba beálló Mikler Roland pedig jól váltotta Fazekast, ráadásul az egész mérkőzésen nagyon aktív norvég szélsőket is sikerült többször kiszorítani, így egyre több lehetőséget hibáztak el.

Nőtt a különbség, Nagy László góljával 25-20-ra, majd 26-21-re is vezettünk, az utolsó másodpercekben pedig Vadkerti Attila hétméterest harcolt ki, amit Harsányi Gergely higgadtan belőtt, így 27-21-es előnyt sikerült kiharcolni a vb-selejtezős párharc első mérkőzésén.

A visszavágót jövő szombaton, Oslóban rendezik, és a párharc győztese ott lehet a 2013-as spanyolországi világbajnokságon.

Férfi kézilabda
Világbajnoki selejtező, első mérkőzés
Magyarország-Norvégia 27-21 (12-10)
Veszprém Aréna, 5000 néző, v: Geipel, Helbig (németek)
gól: Nagy 6, Császár 6/2, Harsányi 4/2, Gulyás 3, Zubai 2, Lékai 2, Mocsai 1, Perez 1, Vadkerti 1, Schuch 1, illetve Tvedten 6/3, Kjelling 5, Myrhol 3, Samdahl 2, Björnsen 2, Mamelund 2, Rambo 1