NFL

Kétezer fejsérült egyszerre perli be a ligát

  • MTI
megosztom

Több mint kétezer játékos nevében nyújtottak be közös keresetet csütörtökön Philadelphiában a tengerentúli amerikaifutball-liga (NFL) ellen. A felperesek szerint az NFL nem ismeri el, hogy a sportban elszenvedett fejsérülések idegkórtani károsodásokhoz vezetnek, sőt, kifejezetten elhallgatta az ezzel kapcsolatos kockázatokat.

A kollektív keresetben mintegy 80, eddig egymástól független ügyet egyesítettek. A sérült játékosok jogi képviselői szerint a sportolás közben elszenvedett fejsérülések "demenciához, depresszióhoz, a szellemi képességek csökkenéséhez, álmatlansághoz, korai Alzheimer-kórhoz és az agyi globális működészavarként ismert, (szellemileg) legyengítő és lappangó betegséghez vezetnek."

Az NFL szóvivője, Brian McCarthy a keresetre reagálva kijelentette, hogy a szövetség a játékosok biztonságát régóta prioritásként kezeli. "Minden olyan állítás, amely szerint az NFL megpróbálta félrevezetni a játékosokat, hamis. Mi több, a szövetségnek számos olyan intézkedése van, amelynek célja, hogy javítsa a játékosok védelmét és támogassa az agyrázkódás kezelésének és gyógyításának tudományos és orvosi megértését" - tette hozzá.

 

megosztom