EURO 2012

Keressük az Eb-k történetének legszebb góljait - videó

Pénteken Lengyelország és Ukrajna közös rendezésében rajtol a XIV. labdarúgó Európa-bajnokság. A 16 csapatos torna minden idők egyik legkiegyenlítettebb kontinensviadala lehet, hiszen a résztvevő gárdák közül csak Csehország és a két hézigazda nincs benne a világranglista első 20 helyezettje között. Hogy a kiegyenlített erőviszonyok milyen eredményeket szülnek arra közel két hét múlva választ kapunk, de abban bízhatunk, hogy gyönyörű találatokban semmiképp nem lesz hiány. A hatharom.hu olvasói segítségével megpróbálja összeválogatni az Eb-k történetének legszebb góljait. Amennyiben van ötletetek hogy melyik találatok kerülhetnének bele ebbe az összeállításba, azt kérjük a kommentben írjátok meg.

Marco van Basten  - 1988 - Szovjetunió - Hollandia (0-2)

A hollandok legendája az 1988-as kontinenstornán a Szovjetunió ellen szerzett egy olyan gólt, melyről mind a mai napig beszélnek a szurkolók. A Milan támadójának gyönyörű kapásgólja a futballtörténelem egyik legszebb találata lett, így természetesen nem maradhatott ki ebből a felsorolásból sem. Az sem mellékes, hogy van Basten találata a fináléban esett.

 

Paul Gascoigne - 1996 - Anglia - Skócia (2-0)

Az angolok 16 éve rendezőként az elődöntőig meneteltek, ahol a későbbi győztes német csapat büntetőpárbaj után ejtette ki őket. A csoportküzdelmeket egy Svájc elleni döntetlennek indító Háromoroszlánosokat még a csoportból való kiesés szele is megcsapta, de végül Skóciát 2-0-re legyőzve sikerrel vették az akadályt.

Ugyan az az Eb nem "Gazza" tornája volt, de a skótoknak lőtt csodálatos találatával örökre beírta magát a históriás könyvekbe.

 

Karel Poborsky - 1996 - Csehország - Portugália (1-0)

Az 1996-os Eb negyeddöntőjében a csehek a portugálokkal csaptak össze. A mérkőzésen ugyan számos helyzet alakult ki, mégis már nagyon úgy festett, hogy gólnéküli döntetlennel végződik majd a rendes játékidő, majd érkezett Karel Poborsky és brilliáns átemelős góljával továbblőtte csapatát. A Slavia Praha szélsője eme csodálatos találat után komoly európai karriert futott be, játszott a Manchester Unitedben, a Benficában és a Lazióban is.

 

David Trezeguet - 2000 - Franciaország - Olaszország (2-1)

Trezeguet gólja amellett, hogy szépségdíjas találat is volt - a listánk egyik legjelentősebb gólja is egyben, hiszen a 2000-es belga-holland közös rendezésű viadal fináléjának hosszabbításában esett. Az akkor érvényben lévő aranygól-szabály miatt a francia támadó félfordulatos kapáslövése a végső győzelmet is jelentette Roger Lemerre alakulatának.

 

Maniche - 2004 -  Portugália - Hollandia (2-1)

A portugál csapat hazai pályán a legnagyobb favoritok közé tartozott a nyolc évvel ezelőtti tornán, de az elődöntőben a hollandok ellen igazi ki-ki mérkőzés várt rájuk. A találkozót végül a 2-1-re a luzitánok nyerték, részben köszönhetően Maniche elképesztő góljának.
Egy bal oldali szöglet után az akkor a Portóban játszó középpályásnak Cristiano Ronaldo passzolta oda a labdát, akia tizenhatos sarkáról a hosszú felső sarokba tekert. A hollandoknál hiába állt a kapuba Edwin van der Sar, a tökéletes röppályát leíró lövés ellen esélye sem volt.

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!