EURO 2012

A lengyelek már előretekintenek, a görögök örülnek a döntetlennek

Pénteken két mérkőzéssel elrajtolt a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság. A nyitómérkőzésen a társházigazda lengyelek ikszeltek a görögökkel. A lengyelek szövetségi kapitánya szerint még semmi sem dőlt el a továbbjutást illetően, kollégája a mérkőzés elejét leszámítva elégedett volt a látottakkal.

Az Eb nyitómérkőzésén a társházigazda lengyelek ikszeltek a görögökkel.

"Wojciech piros lapot kapott, és furcsán hangozhat, de úgy éreztem, mintha egy álomba csöppentem volna, megkaptam az esélyt, és nagyon szerettem volna segíteni a csapatnak. Boldog vagyok, hál' Istennek megfogtam a büntetőt. A meccs végül döntetlennel zárult, ami nem a legjobb eredmény, sok helyzetünk volt, másképp is alakulhatott volna. Kedden Oroszország következik, az egy másik mérkőzés lesz, mi készen állunk. Nem lógatjuk az orrunkat, egy döntetlennel még nem dől össze a világ, de a következő meccsünket meg kell nyernünk" - fogalmazott az UEFA hivatalos honlapján a lengyelek hős cserekapusa, Przemyslaw Tyton.

"Különböző érzelmek dúlnak bennem. Domináltunk az első félidőben, több gólt is lőhettünk volna, és aztán a második játékrész teljesen máshogy alakult. A görögök tíz emberrel jobbak voltak, nem tudtunk mit kezdeni az előreívelt hosszú labdáikkal. Erre ráfizettünk, először az egyenlítő gólnál, majd a büntetőnél. Kár érte, de még hátravan két mérkőzés a csoportban, és mindent megteszünk, hogy azokon győzni tudjunk" - nyilatkozta a védő Lukasz Piszczek. "Talán ha 2-0-ra alakítjuk az eredményt, akkor sokkal kevésbé lettek volna veszélyesek a görögök, de ilyen a foci" - tette hozzá.

"Amikor lefújták a mérkőzést, azzal biztattam a fiúkat, hogy ne csüggedjenek, mert sokkal rosszabb lenne, ha kikaptunk volna. Az 1-1-el még nincs vége mindennek, hátra van két találkozó, még nyitott minden kérdés. De most kizárólag a következő fellépésünkre koncentrálunk. Úgy gondolom, felkészültünk erre a meccsre, de nagy nyomás alatt begörcsöltünk, ez a fiatal csapat korábban még nem szerepelt hasonló megmérettetésen, szemben a görögökkel, akik világbajnokságon és Eb-n is többször megfordultak. A szünetben azt mondtam a játékosoknak, hogy az addigi taktikát folytassuk, de aztán túl sokat játszottuk hátra és oldalra a labdát. A görögöknek nem volt veszítenivalójuk, míg tőlünk néhány labdarúgó nem bírta el a nyomást" - mondta Franciszek Smuda, a házigazdák szakvezetője.

"Gratulálok a játékosaimnak az elképesztő erőfeszítésükért, különösen azért, amit a második félidőben produkáltak. Ha eltekintünk az első 20 perctől, amikor nem úgy játszottunk, ahogy előre megbeszéltük, elégedett vagyok. A mérkőzés elején nem találtuk a ritmust, noha tudtuk, hogy a lengyelek az elejétől támadni fognak, és erre figyelmeztettem a csapatot is. Végül a gólt is egy gyors ellentámadásból kaptuk" - értékelt a görögök portugál szövetségi kapitánya, Fernando Santos.

"Az első 25 perc után feljavultunk, és aztán a második félidőt remekül kezdtük, egy teljesen más mérkőzés kezdődött akkor. A játékosaim megmutatták valódi erejüket, egyenlítettek, és volt esélyünk újabb találatra, ami úgy hiszem, eldöntötte volna a lényegi kérdést. Sajnos nem szereztünk még egy gólt, de ez is része a futballnak. A hajrára már mindkét együttes elfáradt, a gólért hajtott, erre voltak is lehetőségek mindkét kapu előtt. Összefoglalva, a második félidőben mi voltunk a jobbak."

"Nem mondanám, hogy elégedettek vagyunk a döntetlennel, mert a második félidőben megszerezhettük volna a győzelmet. Az első felvonásban sokszor hibáztunk, és a szerencse sem állt mellénk, de a másodikban szívünk-lelkünk kitettük, sajnos ez most csak egy pontot ért" - így a hellének támadója, Dimitrisz Szalpingidisz, aki egyenlített, majd tizenegyest harcolt ki.

Olvasd el a mérkőzés részletes elemzését a Taktikai Zónában!

EURO 2012
A-csoport, 1. forduló:
LENGYELORSZÁG-GÖRÖGORSZÁG 1-1 (1-0)
Varsó, Nemzeti Stadion, 58 ezer néző, vezette: Carlos Velasco Carballo (spanyol).
 
LENGYELORSZÁG: Szczesny - Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch - Blaszczykowski, Polanski, Murawski, Rybus (Tyton, 70.) - Obraniak - Lewandowski.
Cserepad: Sandomierski, Tyton (kapusok), Wojtkowiak, Kaminski, Wawrzyniak, Dudka, Matuszczyk, Mierzejewski, Wolski, Grosicki, Sobiech, P. Brozek. Szövetségi kapitány: Franciszek Smuda.
 
GÖRÖGORSZÁG: Halkiasz - Toroszidisz, A. Papadopulosz (K. Papadopulosz., 37.), Papasztatopulosz, Holebasz - Maniatisz, Kacuranisz, Karagunisz - Ninisz (Szalpingidisz, 46.), Gekasz (Fortunisz, 68.), Szamarasz.
Cserepad: Corvasz, Szifakisz (kapusok), Cavellasz, Malezasz, K. Papadopulosz, Makosz, Fotakisz, Fortunisz, Fetfacidisz, Liberopulosz, Mitroglu, Szalpingidisz. Szövetségi kapitány: Fernando Santos.
 
Gólszerző: Lewandowski (17.), illetve Szalpingidisz (51.)
Sárga lap: Papasztatopulosz (35.), Holebasz (45+2.), Karagunisz (54.).
Kiállítva: Szczesny (69.), illetve Papasztatopulosz (44.)
 
A csoport másik találkozóján:
Oroszország-Csehország - 4-1 (2-0)
Gólszerző: Dzagojev (15., 79.), Sirokov (24.), Pavljucsenko (82.), illetve Pilar (52.)
Az A-csoport állása:
    M Gy D V Rg Kg P
1. Oroszország 1 1 0 0 4 1 3
2. Lengyelország 1 0 1 0 1 1 1
3. Görögország 1 0 1 0 1 1 1
4. Csehország 1 0 0 1 1 4 0
EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!