EURO 2012

Spanyolország a favorit német gazdaságkutatók szerint

  • MTI

Gazdasági szempontok alapján a spanyol válogatottnak van a legnagyobb esélye a győzelemre a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon - állítják német gazdaságkutatók egy csütörtökön bemutatott tanulmányban.

A berlini DIW gazdaságkutató intézet és a német fővárosban működő Freie Universität közös vizsgálatában a csapatok piaci értéke és homogenitása szerint rangsorolták a tornán induló 16 válogatottat. Először kiszámolták, hogy a játékosok átigazolási ára alapján mekkora a gárda összértéke, majd megvizsgálták, hogy a csapatokon belül milyen eltérések mutatkoznak a labdarúgók értéke között. Az elemzést a játékospiaci tranzakciókat nyomon követő transfermarkt.de portál adatai alapján végezték el.

Kimutatták, hogy 658 millió euróval a címvédő spanyol válogatott a legértékesebb. A második helyen a németek következnek 459 millióval, a harmadikak pedig az angolok 398 millióval. A spanyol csapat nemcsak a legértékesebb, hanem a leginkább kiegyensúlyozott is, vagyis náluk a legkisebb a különbség a csapattagok piaci értéke között.

Minél inkább homogén a csapat, annál nagyobb az esélye a győzelemre - fejtették ki a kutatók, megjegyezve, hogy az egyenletesen magas színvonal következtében a spanyolok akkor is a nagy esélyesek között maradnának, ha két-három kulcsjátékost nélkülözniük kellene.

"A két vizsgált tényező alapján nem lehet azt állítani, hogy biztosra vehető a torna eredménye. Egy sor további elem is számít, a német válogatott például az igen magas piaci érték és nagy homogenitás ellenére már az első körben kieshet, mert az a csoport is igen erős és homogén, ahová került" - jegyezték meg a szerzők, Gert G. Wagner, a DIW elemzője, valamint Jürgen Gerhard és Michael Mutz, a Freie Universität kutatói.